Muzeul ”Ștefan cel Mare” Vaslui, redeschis după renovare într-un concept nou (galerie foto)
Ca urmare a finalizării procesului de modernizare a spaţiilor de expunere şi a dotării lor cu mijloacele muzeotehnice necesare, proces care s-a derulat pe parcursul a trei ani de zile, joi, 10 ianuarie, are loc redeschiderea expoziţiei permanente a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui. Evenimentul inaugural va fi marcat prin vernisajul unei expoziţii temporare, dedicată lui Ștefan cel Mare.
Muzeul vasluian vine de această dată în fața publicului cu o abordare modernă privind valorificarea patrimoniului cultural, printr-un sistem de mediere interactivă și de reorganizare a spațiilor, care pun în valoare exponatele existente.
Expoziţia permanentă este organizată pe trei nivele, fiecare etaj al instituției cuprinzând o secţie distinctă. Astfel, la parterul instituției, Secția de Etnografie și artă populară, surprinde satul în momentele cu încărcătură specială pentru locuitorii săi: în familie, în comunitatea bisericii şi în cadrul grupului social de care aparțin. Tot aici sunt expuse piese vestimentare, unelte și o gamă vastă din iconografia creștină.
La etajul unu, se află secția de Arheologie și istorie, unde obiectele sunt expuse cronologic. Firesc, o atenție deosebită a fost acordată perioadei ștefaniene, pe lângă obiectele de patrimoniu, vizitatorii putând admira o machetă ce înfăţişează celebra bătălie a domnitorului Ştefan cel Mare de la Podul Înalt și o a doua machetă, ce reproduce Curțile Domnești. Nostalgicii pot zăbovi în zona în care se află perioada comunistă.
Cel de-al doilea etaj al instituției este dedicat Personalităților, cel mai generosă spațiu fiind dedicat savantului Emil Racoviță.
Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a prezentat pe scurt, expoziția permanentă, dar și eforturile care s-au făcut pentru ca instituția culturală să vină în fața publicului cu un alt concept și să funcționeze la standarde moderne. Potrivit acesteia, clădirea a fost renovată în întregime: s-au pus geamuri de termopan securizat și uși antifoc, potrivit standardelor de securitate necesare obținerii avizelor de securitate de la poliție și pompieri, s-au schimbat instalațiile termice și cea electrică, depozitele, laboratoarele și birourile au fost recompartimentate și dotate astfel încât să corespundă normelor, s-au achiziționat și montat aparate care să asigure un climat obligatoriu pentru păstrarea în bune condiții a obiectelor de patrimoniu, precum și instalații cu gaz inert în zonele cu materiale organice, astfel încât în caz de incendiu exponatele să nu fie distruse.
„Expoziţia este realizată respectându-se noile direcţii în ceea ce priveşte muzeologia românească. În ultimul timp s-a schimbat oarecum viziunea în domeniu, în sensul că vizitatorul trebuie să fie într-o relaţie ceva mai directă cu obiectul expus în muzeu. Asta nu înseamnă că îl va atinge în mod direct, dar va fi mult mai aproape. Vrem să eliminăm barierele acestea care existau în trecut. (…) Din 2015, investiţiile s-au făcut cu fonduri proprii, dar începând cu anul 2016, am găsit înţelegere la conducerea Consiliului Judeţean şi mulţumesc pe această cale că ne-au sprijinit să facem din Muzeul Judeţean un punct de reper pentru cultura judeţului nostru”, a afirmat prof. dr. Ramona Mocanu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, le-a mulţumit angajaţilor muzeului vasluian pentru implicare şi le-a cerut să dea în continuare dovadă de profesionalism şi să promoveze mai mult activităţile desfăşurate.
„Sper ca ideile noastre să nu se limiteze la ceea ce am făcut până acum, să găsim o deschidere a muzeului în permanenţă către populaţie, să mergem noi către oameni, să încercăm să atragem cât mai mulţi vizitatori. Ritmul vieţii de astăzi face ca nu toată lumea să stea în muzeu, dar dacă vom fi destul de inventivi, sper că vom reuşi să atragem cât mai multă lume, astfel încât muzeul să fie un reper. (…) Sper să existe producţie de carte, căci un muzeu cu intelectuali, cu oameni bine pregătiţi dar care nu produc carte, ştiinţă, articole, nu este chiar împlinit. Ştiu că sunt aici oameni cu pregătire foarte bună. Noi o să încercăm să găsim resursele financiare necesare”, a declarat Dumitru Buzatu.
Lucrările de modernizare a muzeului Vaslui s-au ridicat la o valoare de peste 500.000 de euro.
Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, au fost achiziţionate dotările necesare pentru ca profesorii de istorie care doresc să ţină orele de curs pentru elevi în incinta muzeului, să poată face acest lucru.
Taxele pentru vizitarea muzeului sau pentru închiriere unor spaţii în vederea organizării de conferinţe, simpozioane sau alte manifestări, urmează fie stabilite într-o şedinţă a Consiliului Judeţean Vaslui.