Vasluianca Mădălina Tudorache, admisă ca doctorand la Oxford

Când știi ce vrei, universul nu are limite. Ca să îl cucerești îți trebuie doar încredere, curaj și multă muncă . Mădălina Tudorache, șefa de promoție a generației de absolvenți de liceu 2016 din Vaslui, este un exemplu elocvent în acest sens. Proaspăt absolventă a departamentul de fizică pură a Imperial College London, o facultate de top, la nivel mondial în domeniul fizicii,  Mădălina a fost admisă recent ca doctorand  la prestigioasa Universitate Oxford,  din Marea Britanie, unde visează să se specializeze în cosmologie/astrofizică. Primii pași în domeniul cercetării i-a făcut însă încă de anul trecut, când a fost cooptată într-un proiect de  fizică spațială, coordonat de NASA ( National Aeronautics and Space Administration -n.r.), la care lucrează și în prezent. 

Șefă de promoţie a generaţiei de liceeni 2012-2016, Mădălina Tudorache a  absolvit  Şcoala Generală nr. 8, “Alexandra Nechita” Vaslui, apoi Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, unde a obținut  numeroase premii la concursurile interjudeţene de fizică şi la olimpiadele de fizică, matematică şi chimie.  Imperial College London a fost primul pas spre împlinirea unui vis și a unei pasiuni din copilărie: de a desluși cât mai mult din tainele fizicii. Într-un scurt interviu acordat Ziarului de Vaslui, Mădălina Tudorache ne-a vorbit despre cum este să pleci din România, din Vaslui, pentru a ajunge cercetător la una dintre cele mai  faimoase universități din lume.

Reporter: Să ne amintim de primii pași ca student în Marea Britanie. Cât de greu ți- a fost să te adaptezi acolo? Și cât de diferit e sistemul de învățământ față de al nostru?

Mădălina Tudorache: Eu personal m-am adaptat foarte ușor. Aud povești de elevi români cărora li se pare greu să se adapteze. Eu, încă de la început, am încercat să mă împrietenesc cu oameni din multe țări,  să nu stau în bula mea. Sistemul de învățământ e foarte diferit, comparând și cu liceul, și cu facultatea. La început, colegii mei britanici mă întrebau dacă în liceu am învățat să pilotez și avioane, pentru că eu făcusem mare parte din materia de fizică din anul I de facultate în liceu și pentru olimpiadă. Și facultatea e diferită… De exemplu, în martie, când s-au impus măsuri datorită pandemiei, pentru noi nu a fost greu să trecem la învățatul online pentru că încă din anul întâi ni se dădea acces la cursuri înregistrate și notițe online.

Reporter:  Am înțeles că pe parcursul celor patru ani de facultate, ai fost implicată în niște proiecte. Care este cel mai important dintre acestea?

Mădălina Tudorache: Vara trecută am lucrat la un proiect de cercetare  în fizică spațială, folosind date de la NASA, din magnetosfera pământului. Am găsit niste structuri care au fost observate  pentru prima dată până acum de profesoara cu care lucram. Vara aceasta lucrez la același proiect și sper să reușim să publicam un articol științific despre ce am descoperit.

Reporter: Tu ai terminat fizica pură. Ce opțiuni aveai acum, la terminarea facultății?

Mădălina Tudorache: Fizica teoretică, da. Opțiuni aveam destule: în mediul academic (ceea ce fac acum), educațional (am prieteni care vor să predea fizica în licee aici) sau în industrie (consulting în mai multe domenii). Totodată am colegii care merg și în domeniul financiar.

Reporter:  De ce doctorat? De ce Oxford? Și ce specializare?

Mădălina Tudorache: Doctoratul meu o sa fie pe cosmologie. Am ales să fac doctorat pentru că vreau să lucrez în cercetare, în mediul academic și pentru asta ai nevoie de un doctorat.Dacă vrei să continui în mediul academic,  după absolvirea facultății trebuie să aplici la studii post-doctorale, și după aceea lucrezi în cadrul unei universități. În funcție de performanța ta (cât de mult publici, predai etc), ți se poate oferi un loc permanent .

Am ales Oxford deoarece este una dintre cele mai bune instituții din UK pentru cosmologie/astrofizică, dar și pentru că voi lucra la un proiect interesant, similar cumva cu proiectul meu de master, unde voi avea toate materialele necesare la îndemână.

Reporter: Cât este de greu să fii admis ca doctorand la Oxford?

Mădălina Tudorache:  Depinde de domeniul în care te duci… Eu am vrut în astrofizică, care este destul de populară. De exemplu, în 2018, la Oxford la astrofizică au aplicat 144 de studenți și au fost admiși doar 18.

Reporter: Asta înseamnă un efort considerabil  pentru tine și în perioada următoare. Nu te sperie?

Mădălina Tudorache: Sincer, nu mă sperie foarte tare. Dacă am reușit în anul I de facultate, primul an de doctorat nu poate fi mai înspăimântător. Îmi dau seama că va fi greu, dar îmi place ceea ce fac și cred că va fi bine.

Reporter:  Este clar  că viitorul tău nu mai e legat de România. Nu iți e dor de nimic de acasă?

Mădălina Tudorache: Voi da răspunsul clasic: îmi este dor de familie și prieteni! Din fericire, acum este foarte ușor să stau în contact cu ei. Dar, sincer, îmi este foarte dor și de mâncare.  Mâncarea românească este unică.

(Interviu realizat de Mihaela Zărnescu)