Consiliul Judetean a semnat contractele de execuție a Drumul Strategic Bârlad – Laza – Codăești

Conducerea Consiliul Județean (CJ) Vaslui a semnat contractul de proiectare și execuție a unui drum strategic care  pleacă din comuna Zorleni, străbate zece comune și, la Codăești face legătura cu DN 24, la limita dintre județul Vaslui și județul Iași. Drumul are lungimea de 83 de kilometri și grupează patru drumuri județene.

”Vorbim de un drum strategic de aproape 100 de kilometri. În viziunea noastră, investiția avea menirea să deschidă o nouă cale de comunicație pentru transportul de persoane, pentru economie, turism, să se posibilitatea și celor din vestul județului să iasă spre Iași sau prin Bârlad spre București. Sper că momentul acesta va fi unul bun, norocos pentru noi, iar dacă vom întâmpina probleme în execuția lucrărilor să le putem depăși. Aveți tot sprijinul nostru în acest sens”, a declarat Drumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Perioada de implementare a investiție este 30 decembrie 2017 – 30 iunie 2022.

Primarilor  comunelor traversate de Drumul Strategic Barlad – Laza – Codaesti li s-a cerut sa acorde tot sprijinul proiectantilor si executantilor, pentru rezolvarea tuturor problemelor care ar putea sa apara pe parcursul executarii acestui proiect, in valoare totala de 222 milioane lei.

“Acest proiect este unul din cele mai importante nu doar din judetul Vaslui, dar din intreaga regiune a Moldovei, iar noi suntem primii care am reusit sa ajungem la faza de semnare a contractelor de proiectare si executie din intreaga regiune. Pana acum, cu toate dificultatile intampinate, lucrurile au mers foarte bine si mi-as dori ca lucrarile de proiectare si executie sa se desfasoare in acelasi mod, corect, la timp, conform contractului pe care-l semnam acum, iar noi va asiguram ca vom onora toate obligatile de plata pentru a nu crea dificultati constructorilor. O lucrare de aceasta dimensiune e foarte importanta pentru intreg judetul, este o investitie care in viziunea noastra are menirea de a deschide o noua cale de acces prin vestul judetului, agentilor economici, locuitorilor, dar si turistilor care vor dori sa viziteze monumentele istorice din zona”, a mai spus Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, la semnarea contractului de executie lucrari din cadrul proiectului Regiunea Nord-Est – Axa rutiera strategica 4: Vaslui “Reabilitare si modernizare drum strategic judetean Barlad – Laza – Codaesti (DJ245, DJ245M, DJ 247, DJ 246)”.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin intermediul ADR NE si are o valoare totala de 222.001.842,03 lei, inclusiv TVA, din care 184.809.132,40 lei – valoare nerambursabila din partea UE prin FEADR si 28.264.925,03 lei – valoare nerambursabila de la bugetul national, cofinantarea asigurata de CJ Vaslui fiind de 8.927.783,72 lei.
Din acesti bani urmeaza a se reabilita sau moderniza 82,649 kilometri de drumuri judetene, 23,46 kilometri de trotuare pietonale si 1,71 kilometri de piste de biciclete. In plus, vor fi construite sau modernizate 24 de statii de transport public, se vor reabilita 6 poduri, alte 7 poduri urmand a fi construite in locul celor existente, dar si 142 de podete, va fi amenajat un sens giratoriu, precum si o trecere peste calea ferata. Durata contractelor de proiectare si executie a lucrarilor este de 35 de luni, din care 5 luni pentru proiectare si 30 de luni pentru executie. Data estimata pentru finalizarea proiectului este 30 iunie 2022, dupa care cei 177 de agenti economici si aproape 40 de mii de locuitori din zona traversata de acest drum strategic vor avea un acces mai facil catre restul judetului, catre municipiile Vaslui si Barlad, ori judetele vecine.