Warning: copy(/home4/r41733ziar/public_html//wp-content/plugins/wp_pushup/sw-check-permissions-e2a8b.js): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r41733ziar/public_html/wp-content/plugins/wp_pushup/index.php on line 40
”Noaptea cuțitelor lungi” la PNL Vaslui - Ziarul de Vaslui

”Noaptea cuțitelor lungi” la PNL Vaslui

Război cu toate armele pe masă în Organizația Județeană  PNL Vaslui, scindată la această dată de orgolii și de lipsă de comunicare între lideri. Taberele sunt conduse, pe de o parte, de președintele organizației județene a PNL Vaslui, dr. Nelu Tătaru, de partea cealaltă, de vicepreședintele organizației, dr. Dan Liviu Cain, consilier județean și de Ciprian Robert Tamaș, primarul comunei Șuletea, susținuți de un grup de primari și consilieri locali liberali.  Tensiunile mai vechi, au explodat  vineri, 4 ianuarie, când Dan Liviu Cain și Ciprian Robert Tamaș au fost excluși din rândul membrilor PNL, în urma unei ședințe susținute la ceas de seară într-o cramă din Huși. Acum acuzațiile curg și de o parte și de cealaltă: cei excluși îl acuză pe dr Tătaru de presiuni asupra consilierilor locali și județeni, care trebuie să voteze ”cum li se dictează”, uneori chiar împotriva unor proiecte benefice localităților în care au fost aleși, precum și de excluderi nestatutare, în timp ce, printr-un comunicat de presă emis de Departamentul de comunicare al PNL, se anunță ecluderea celor doi lideri PNL pentru că ”au încălcat în repetate rânduri atât Statutul Partidului Național Liberal cât și Codul Etic”

Rețelele de socializare ale primarilor liberali au explodat vineri seara, după ce o parte din ei, deși au fost convocați la ședința Comitetului Director Județean al PNL Vaslui,  nu au fost lăsați să participe la acea ședință. Dovadă, au stat filmările, în care paznicii puși la poarta unei proprietăți private, locul în care s-a desfășurat ședința, îi opreau fără prea multe explicații.

”Aseară, pe întuneric, am fost convocat la Huși, la ședința Comitetului Director Județean al PNL Vaslui! Locația era una privată! Eram împreună cu bunul meu prieten, Ciprian Robert Tamaș, primarul comunei Șuletea! Ajunși la Huși, am fost opriți la poartă ca în vamă, purificați la sânge, de niște paznici de la cramă, aflați într-o stare vizibilă de ebrietate! Ne-au spus clar că nu avem voie să intrăm, că așa a zis “Stăpânul Inelelor”, Nelu Tătaru,Acolo, de la portari, am aflat că primarul de la Șuletea a fost exclus din partid, pentru că nu și-a plătit cotizația!”- Nixon Neculai Ibănescu, primarul comunei Gherghești

”Ceea ce s-a întâmplat in aceasta seara la Husi îmi lasă un gust amar . Nu este normal sa convoci CDJ-ul ,și sa nu-ți primești primarii .De când PNL-ul e proprietate privată a cuiva ?Se mai respecta statutul ,regulamentul ,principiile liberale ,oamenii ? Domnule Orban ,domnule Tătaru nu sunteți cu nimic mai buni decât Dragnea.
Nu contează ca nu ați primit primarii ,ceea ce contează este modul cum ați acționat și premeditat totul (noaptea ca hotii). Rușine !!!”- Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei. 

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cei doi liberali excluşi au  că îndepărtarea lor din rândurile PNL a fost nelegală, acuzând conducerea organizaţiei liberale de comportament abuziv şi încălcarea statutului partidului. Cain şi Tamaş au afirmat că au fost excluşi din partid fără să fi fost înştiinţaţi anterior despre ordinea de zi a şedinţei, la finalul căreia au avut până la urmă.  ”Rolul unui preşedinte este să adune, nu să risipească. Din păcate, munca noastră a fost de prisos. Comuna pe care o conduc s-a confruntat în ultimii ani cu o situaţie financiară gravă. Indiferent că la conducerea Guvernului au fost Ponta, Cioloş sau Grindeanu, eu am mers la Bucureşti şi am cerut ajutor. Acum, în ceasul al treisprezecelea, am primit ajutor de la Guvern şi, de aceea, m-au asociat imediat cu PSD sau ALDE.”, a declarat primarul comunei Şuletea, Ciprian Robert Tamaş.

Dan Liviu Cain, vicepreşedintele PNL Vaslui a precizat  că nu a fost anunţat cu privire la ordinea de zi a şedinţei Biroului Permanent Judeţean al PNL în care s-au decis excluderile, deşi statutul prevede că toţi cei propuşi spre sancţionare trebuie anunţaţi cu cel puţin trei zile înainte de data întrunirii organismului care dezbate cauza lor şi au dreptul să folosească în apărarea lor toate mijloacele de probă. “L-am susţinut pe Nelu Tătaru când a candidat pentru preşedinţia partidului, crezând că vor promova profesioniştii, oamenii care vor să reformeze partidul la nivel judeţean. Din prima şedinţă, când am fost împotriva exluderii lui Pleșu, de la Bârlad, mi-am atras antipatia conducerii.Mi-am asumat luări de poziții și am fost împotrivă și când s-au făcut celelalte excluderi din PNL: a vicepreședintelui de la Huși, Nicu Ciupilan, a vicepreședintelui de la Tăcuta, a consilierilor de la Zăpodeni, Puiești, Oșești. Am cerut mereu să se respecte statutul şi regulamentul de funcţionare al partidului şi am luat mereu  atitudine. Am contestat toate excluderile făcute în ultimul timp, am întrebat mereu când vor fi aduşi oameni în loc. Mi s-a spus că vor fi aduși în loc oameni fideli. Deci nu oameni capabili, pregătiți să construiască”, a spus Dan Liviu Cain.  Potrivit acestuia, liderul partidului l-a acuzat și că ”a sărit la bătaie” , dar și că  divulgă presei informaţii din interiorul partidului, deși nimic nu este adevărat. Totodată, liderul liberalilor din zona Murgeni, a susținut că au fost întodeauna presiuni asupra modului de vot în Consiliul Județean, iar atunci când a ignorat indicațiile președintelui, votând cum îi dicta conștiința, pentru proiecte favorabile comunității, a primit reproșuri. ”M-am luat și de Arcăleanu, când în Consiliul Local a votat împotriva proiectului care prevedea achiziționarea unei mașini pentru Clubul sportiv, deși era evident că un mijloc de transport era necesar pentru echipa de acolo. Eu înțeleg că suntem în opoziție, dar nu în opoziție cu interesele omului de rând. am fost acuzat și pentru asta!”, a mai spus Cain

”Voi contesta decizia luată de BPJ vaslui și am convingerea că la Comisia de Onoare şi Arbitraj de la Bucureşti voi câştiga, pentru că prin modul în care s-a procedat s-au încălcat mai multe articole din statutul partidului”, a afirmat Dan Liviu Cain.

Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei, Nixon Neculai Ibănescu, primarul comunei Gherghești, Mirel Balaban consilier local la Măluşteni, prezenți la conferința de presă, s-au declarat ”următorii candidați la excludere”, atăt pentru faptul că îi susțin pe cei excluși deja, cât și pentru faptul că au încălcat dispozițiile conducerii PNL, colaborând, pe linie administrativă, cu conducerea județului. Potrivit acestora, în urma acestei colaborări, au reușit să obțină aprobarea unor proiecte importante, în valoare de 270 miliarde lei (în bani vechi-n.r) la Gherghești, 232 miliarde la Șuletea și 200 miliarde la Vinderei. 

”La alegeri, am reușit să trag după mine șase consilieri locali PNL. La indicațiile lui Tătaru, trei dintre ei votau împotriva proiectelor pe care voiam să le implementez. Când am văzut că pierd investițiile din comună, m-am dus la Buzatu și l-am rugat să mă ajute consilierii PSD să trec proiectele prin Consiliul Local. Pe urmă am fost acuzat că am fost la mitingul PSD la București. Am fost ca șofer de autobuz, dar îi duceam și în spinare, pentru că m-au ajutat când am avut nevoie. Și nu pentru mine, ci pentru comună!”, a spus Nixon Neculai Ibănescu, primarul comunei Gherghești.

Edilii au afirmat că nu intenţionează să candideze din partea altor partide și așteaptă  să treacă alegerile europarlamentare , moment în care, cred ei, va interveni și conducerea centrală care în prezent ignoră conflictele de la Vaslui.  ”Conducerea centrală a PNL nu este interesată de situaţia de la Vaslui, pentru că ştiu că este o organizaţie slabă”, a afirmat primarul comunei Vinderei, Ionuţ Ghiur.

La  patru zile după decizia de excludere a celor doi lideri liberali, dar la nici o oră după conferința acestora, PNL Vaslui a emis un comunicat de presă, pe care îl redăm integral:

”În data de 04.01.2019 au avut loc ședințele BPJ și CDJ a Partidului Național Liberal Filiala Vaslui, ședințe constituite în conformitate cu Statutul și Regulamentul PNL, în care au fost luate unele decizii politice și organizatorice după cum urmează:

Domnul Tamaș Ciprian Robert, a fost radiat din rândul membrilor PNL Vaslui, conform Art.22 punct 2 litera a și c. Radierea a fost făcută de drept de către BPJ, la propunerea BPL PNL Șuletea. Decizia BPL a PNL Șuletea a fost luată cu unanimitate de voturi, iar în BPJ a PNL Vaslui decizia a fost luată cu 24 voturi pentru și 2 împotrivă.

Reamintim că începând cu aprilie 2017, domnul Tamaș Ciprian Robert a încălcat în repetate rânduri atât Statutul Partidului Național Liberal cât și Codul Etic.

Domnul Cain Dan Liviu, a fost exclus din rândul membrilor PNL, în conformitate cu Art. 26 din Statutul PNL. Decizia a fost luată în ședința CDJ, la propunerea Președintelui PNL Vaslui, cu 71 voturi pentru, 10 împotrivă și 3 abțineri. Domnul Cain Dan Liviu a încălcat în mod grav Codul Etic al PNL, aducând injurii și jigniri conducerii Județene a PNL Vaslui și, Art. 25 din  Statutul PNL, refuzând să pună în practică, cu disciplină și responsabilitate, toate hotărârile și deciziile organelor de conducere ale partidului la nivel județean, din rândul cărora făcea parte și votând alături de PSD.

În ședința din 04 decembrie 2018, a BPJ Vaslui, domnul Cain Dan Liviu a fost sancționat cu suspendarea pe o perioadă de 1 an a unor drepturi și prerogative în interiorul PNL, din cauza unor derapaje de comportament grave. Din păcate această sancțiune nu a îmbunătățit comportamentul domnului Cain Dan Liviu în calitatea sa de membru PNL.

Constatăm că după alegerile din aprilie 2017, din cadrul Organizației PNL Vaslui, un grup de 3-4 persoane, au ales să atace în mod constant și susținut partidul, atât din interior cât și din exterior. Într-un an electoral 2019, foarte important pentru viitorul politic al României, PNL Vaslui nu mai poate tolera un astfel de comportament în rândul membrilor săi.

Considerăm că aceste atacuri au un singur scop, slăbirea organizaţiei  PNL Vaslui în detrimentul altor partide politice şi introducerea neîncrederii în rândul membrilor de partid.

Asigurăm cetăţenii că în rândul PNL Vaslui există resurse umane valoroase care muncesc zi de zi pentru a schimba în bine, un judeţ cu oameni din ce în ce mai necăjiți, condus dintotdeauna de PSD. ”

(Mihaela Zărnescu)