Colindători de la Penitenciarul Vaslui au dus mesajul nașterii Domnului în instituţiile vasluiene

La invitația Protoieriei Vaslui, corul constituit la nivelul Penitenciarului Vaslui a susținut duminică 15.12.2019, la Sala Polivalentă din Vaslui, un program de 14 colinde.

Concertul spectacol„Colindăm în sat și în cetate”, a fost organizat de Episcopia Hușilor. Corul Penitenciarului Vaslui a urcat pe scenă alături de Corul „Dignus est” al Episcopiei Hușilor și de Corala „ATOV”, (Asociația Tinerilor Ortodocși din Vaslui),

Luni, 16 decembrie, un grup de colindători constituit la nivelul Penitenciarului Vaslui și-a manifestat dorința de a duce mesajul nașterii Domnului şi  principalelor instituții partenere care, pe tot parcursul anului le-au întins o mână prin activitățile organizate în comun. astfel, aceştia au fost mai întâi la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, unde au fost ascultaţi de angajaţii instituţiei, după care au poposit la  Consiliul Județean (CJ) , de angajaţi ai instituţiei Vaslui. Aici, în Sala Mare “Ștefan cel Mare” a Palatului Administrativ, membrii corului au fost aşteptaţi de conducerea şi de angajaţi ai instituţiei, de primari, de directori ai instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean şi de reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

“Cei care ne-au încântat astăzi cu colindele lor ne arată că nu au abandonat nici-o clipă trăsătura esenţială de oameni, de oameni sociali şi fac bine că ne amintesc şi nouă că suntem supuşi greşelilor, că trebuie să avem o înţelegere mai mare faţă de cei care au greşit faţă de societate, aceeaşi înţelegere pe care Domnul Isus Christos, suntem toţi creştini, a avut-o faţă de cei care erau în jurul său, să înţelegem, nu numai astăzi sau în preajma Sărbătorilor, ci în fiecare zi, cu toţii vom găsi mai multă pace, înţelegere şi o abordare a vieţii care să nu permită excluderea dintre noi a vreunui grup social.”, a spus Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui

Periplul colindătorilor a continuat la Primăria Vaslui şi Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

“Arta, sub diferitele ei forme, este, în esență, cea mai profundă expresie a creativității umane, cea mai frumoasa exprimare a gândurilor omului, un excelent mijloc de exprimare a sentimentelor, o modalitate de exteriorizare a structurii şi a preocupărilor interioare ale individului, precum şi un mijloc de proiectare a viziunii artistice despre lume şi viaţă.

Talentul și înclinaţiile artistice pot exista latent în oameni, fiind nevoie doar de un context favorabil în care acestea să se poată pune în evidenţă. În mediul penitenciar există, cu siguranţă, persoane care nu-şi conştientizează aceste resurse, și de aici  responsabilitatea noastră de a descoperi și a promova potenţialului artistic al acestor persoane și  de a le utiliza într-un mod constructiv.

Faptul că spectatorii prezenți au ovaționat și au aplaudat minute în șir prestația corului Penitenciarului Vaslui, validează că munca de sprijinire a persoanelor încarcerate în efortul de a se redescoperi într-o alta lumină, punând pasiune, cunoaştere şi suflet în ceea ce fac, nu este fără finalitate.

Prin participarea la această activitate, a fost creat acel cadru favorabil pentru exersarea de către persoanele private de libertate a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală şi reintegrarea socială, în strânsă legătură cu stimularea interesului pentru activități artistice menite să genereze şi să cultive un climat psihosocial pozitiv.

Totodată, s-a reușit sensibilizarea membrilor societăţii în raport cu problematica reintegrării sociale a persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, deschiderea unităţii penitenciare către comunitatea exterioară, instituţii şi reprezentanţi ai culturii, menţinerea unei vieţi active în rândul persoanelor private de libertate, precum şi asigurarea unei imagini pozitive a serviciului penitenciar la nivelul societăţii, prin implicarea în acţiuni împreună cu societatea civilă şi prin creşterea transparenţei activităţii  serviciului nostru custodial”, se arată într-un comunicat de presă remis de Penitenciarul Vaslui.