În week-end, pompierii, poliţiştii şi jandarmii au “răscolit” discotecile

Un număr de zece baruri, cluburi şi discoteci din municipiile Vaslui şi  Bârlad, dar şi din comunele Roşieşti şi Dodeşti, au fost în week-end ţinta unor controale inopinate, realizate de echipe mixte compuse din angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui, Inspectoratului Județean de Poliție și Inspectoratului Județean de Jandarmi,  . Acţiunile au vizat verificarea modului de respectare a prevederilor legale pe linia prevenirii unor situații de urgență, cu scopul de a elimina potenţialele  riscuri generatoare de situaţii de urgenţă.  

Acțiunile s-au desfăşurat, cu precădere pe timpul serii şi nopții, după ora 23.00, când aceste locații încep să fie frecventate. Pe timpul desfăşurării acestor activităţi au fost depistate un număr de 71 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă. Ca urmare, au  fost aplicate un număr total de 60 sancţiuni contravenționale, cuprinzând 46 avertismente şi 14 amenzi, în cuantum de 20.000 lei.

“Printre neregulile depistate s-au numărat lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, lipsa organizării activităţii de apărare împotriva incendiilor pe locul de muncă,  neîntreţinerea şi neverificarea corespunzătoare a mijloacelor de primă intervenţie, respectiv stingătoare, neîntreţinerea corespunzătoare a iluminatului de siguranţă, exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice, reducerea / blocarea căilor de evacuare, neactualizarea planurilor de evacuare precum şi  necunoaşterea de către salariaţi a modului de acţiune în caz de incendiu.

De precizat este faptul  că neregulile constatate la spaţiile controlate nu au întrunit, însă, criteriile pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Vaslui

 

Principalele reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor specifice structurilor de alimentație publică:

  1. nu se admite accesul în interiorul acestor spații a unui număr de persoane mai mare decât capacitatea stabilită prin proiect;
  2. amenajarea sălilor se face cu menținerea spațiilor de siguranță între elementele de mobilier, astfel încât să fie asigurate gabaritul căile de evacuare;
  3. se interzice blocarea cu mese, scaune, utilaje frigorifice sau altele asemenea a căilor de evacuare;
  4. la uşile amplasate pe căile de evacuare se asigură sensul de deschidere spre exterior, potrivit reglementărilor tehnice specifice, precum şi menținerea descuiată a acestora pe întreaga durată cât sunt prezente persoane în sală;
  5. în fiecare sală de servire trebuie sa se afişeze schita de evacuare în locuri vizibile, accesibile şi iluminate corespunzător;
  6.  personalul trebuie să fie instruit în ceea ce priveşte alarmarea şi evacuarea persoanelor, precum şi asigurarea primei intervenții în caz de incendiu;

          La terminarea programului de lucru în aceste spații se efectuează următoarele operațiuni obligatorii:

  •  întreruperea alimentării cu energie a maşinilor, utilajelor, aparatelor, dispozitivelor de preparare a hranei;
  •  verificarea închiderii tuturor robinetelor de gaz de pe conducte şi recipiente;
  •  evacuarea deşeurilor rezultate în urma desfăşurării activității şi efectuarea curățeniei la locul de muncă;
  •  întreruperea alimentării cu energie electrică, cu excepția iluminatului de securitate la incendiu şi de antiefracție;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.