Apisrom Vaslui deschide prima fabrică de bere artizanală din județ

Recunoscută la nivel national ca singura companie românească din domeniul procesării mierii de albine certificata IFS (International Food Standard) adică cea mai înaltă certificare ce o poate obține o companie din domeniu. Apisrom Vaslui și-a extins aria de producție într-un alt domeniu, cel al producerii berii artizanale.

Fabrica și-a deschis deja porțile și a început producția pentru mai multe sortimente diferite: bere belgiană, blondă, arămie, neagră și, în curând, după obținerea licenței necesare, bere fără alcool.

Desigur, din lista sortimentelor nu putea să lipsească  berea cu miere. Brandurile sub care a fost lansată berea, prezentă deja la unele tărguri și evenimente din țară, sunt Urban Hops și Ultimul om

” În domeniul procesării mierii de albine, după 20 de ani, am reușit să ajungem lideri naționali și știm exact ce avem de făcut ca lucruriole să meargă bine. Aveam nevoie de o nouă provocare, iar aceasta s-a dovedit a fi producerea berii artizanale. Artizanală pentru că în domeniu există deja coloși cu o piață largă de desfacere, branduri renumite, cu care ar fi aproape imposibil să intrăm în concurență. Și atunci ne-am orintat pentru acest tip de bere. Suntem la început, dar intenția noastră este de a ajunge și în acest domeniu printre lideri”, ne-a mărturisit Dumitru Rășcanu, directorul general al Apisrom.

Potrivit acestuia, demersurile nu au fost deloc simple: investiția s-a ridicat la aproximativ 300.000 euro, iar obținerea tuturor licențelor pentru producție și pentru fiecare sortiment a constituit un proces lung și complicat.

Alături de fratele său, Gabriel Rășcanu, directorul Apisrom ne-a prezentat linia de producție a berii: utilaje de ultimă tehnologie, malțuri. Deși tehnologia pare simplă, totul este atent monitorizat: cantitățile de ingrediente, timpi de fermentație, temperatură.

În prezent, fabrica are o capacitate de producție de 12 tone pe lună, cu posibilitate de dublare.

”Una dintre cele mai mari diferente intre berea artizanala si cea produsa in masa este diversitatea gustului, data de combinanația dintre diferite tipuri de hamei și  ingrediente neobisnuite. În câteva tipuri de bere noi folosim, în procesul de producție, mierea de albine. Cert este că Berea ewste un produs de larg consum pe piața românească, iar noi venim în întâmpinarea celor care își doresc un produs de calitate, a celor care vor gusturi și arome noi.Nu vom comercializa la sticlă pentru că ne adresăm în special celor care distribuie bere la draft, cum ar fi restaurantele, dar vom încerca să fim prezenți și la evenimentele care se desfășoară în oraș și nu numai, gen târguri, festialuri, etc. În acest moment noi îmbuteliem Berea în recipiente de 30 l, de unică folosință.  Venim și în întâmpinarea celor care organizează evenimente private, prin oferirea gratuită a dozatoarelor necesare, pe toată durata derulării evenimentului Așadar, îi așteptăm alături de noi pe toți cei care se  identifică cu ingredientele berii noastre: pasiunea, calitatea, independența și creativitatea”, ne-a mai spus Dumitru Rășcanu.