Adina Ioana Vălean, audiată în comisiile reunite pentru Afaceri Europene din Parlamentul României.

Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu a participat marți, 12 noiembrie la audierea doamnei Adina Ioana Vălean, comisar european desemnat pentru portofoliul transporturi, organizată de comisiile reunite pentru Afaceri Europene din Parlamentul României.
În cadrul audierii, comisarul european desemnat a prezentat programul noii Comisii, condusă de Ursula von der Leyen, pe care l-a descris ca fiind unul ambițios dar, în același timp, o viziune pragmatică a unei Uniuni sustenabile, inclusive și reziliente.
În intervenția sa, Gabriela Crețu a întrebat-o pe comisarul european desemnat care consideră că sunt principalele trei probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană și ce soluții propune pentru acestea. De asemenea, senatoarea a întrebat cum se poziționează viitorul comisar față de impasul în care se află negocierile privind Cadrul Financiar Multianual, din moment ce există trei tabere diferite cu privire la dimensiunea acestuia. O ultimă întrebare adresată Adinei Vălean a vizat raportul dintre vechile priorități ale Comisiei și cele noi, asumate de Președintele ales Ursula von der Leyen.
Un alt aspect amintit de președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu, a vizat modul de funcționare al Comisiei Europene. Mai precis, aceasta a atras atenția asupra faptului că guvernele, atunci când desemnează comisarii, desemnează persoane similare din punctul de vedere al valorilor, iar noii membri ai Comisiei ar trebui să se asigure că își păstrează independența și echidistanța politică.
Ca răspuns la întrebările președintei CAE, Adina Vălean a declarat că „UE este sub o presiune cauzată de Brexit, șocul veștii a trecut, dar șocul impactului încă nu a început. Odată cu ieșirea Marii Britanii din UE vom resimți șocuri foarte serioase, efecte pe care le vom vedea abia când se întâmplă. Va afecta și Cadrul Financiar Multianual, va dispărea contribuția Marii Britanii, așteptările cetățenilor UE au crescut, iar felul în care se fac prioritățile va fi extrem de important pentru a putea răspunde așteptărilor extrem de complicate.”
În urma audierilor, comisarul european desemnat pentru transporturi, Adina Vălean, a primit aviz favorabil cu 25 de voturi „pentru” și trei abțineri.”