Campanie de conştientizare a DSP Vaslui, de Ziua Mondială a Diabetului

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui are înregistrat în evidenţe un număr de 23.013 de persoane diagnosticate cu diabet, dintre care 958 în primele nouă luni ale acestui an. Anual, aproape 200 de decese din judeţ au drept cauză principală sau favoriyantă această boală. Ziua Mondială a Diabetului” (ZMD), celebrată anual în data de 14 noiembrie este un prilej pentru autorităţile din domeniu de a trage un semnal de alarmă asupra a ceea ce înseamnă diabetul, despre riscurile acestei boli, dar şi despre metodele de prevenire a apariţiei ei. Anul acesta, DSP Vaslui desfăşoară o camanie inclusă ântr+o amplă acţiune naţională, derulată sub sloganul „Diabetul – o problemă și a  familiei”, în colaborare cu Crucea Roșie Română – Filiala Vaslui.

Scopul acestei campanii constă într-o mai bună informare a membrilor familiilor persoanelor diagnosticate cu diabet, în ceea ce privește gestionarea acestei afecţiuni.

Familiile au un rol cheie în gestionarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul de tip 2 şi trebuie susţinute prin educaţie, resurse şi oportunităţi necesare adoptării unui stil de viaţă sănătos.

În România, Campania cu sloganul „Diabetul – o problemă și a familiei” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Pentru a celebra această zi, Direcția de Sănătate Publică Vaslui prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății desfășoară activități cu tema Familia și Diabetulși organizează seminarii referitoare la importanța  alimentației sănătoase în prevenirea și controlul diabetului.

Activitățile se vor desfășura în perioada 14 – 30 noiembrie 2019 și vor avea loc în mai multe unități  de învăţământ: Școala Gimnazială NR.1 Șuletea, Școala Gimnazială NR.1 Găgești, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială”Constantin Parfene”, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Alexandra Nechita” și în Centrele de zi pentru persoane vârstnice , ”Sf. Nicolae” și ”Bunavestire” .

 

 

 

 

 

 

Cu stimă,

 

Director Executiv

VLADA MIHAELA