Avocatul Poporului, sesizare din oficiu și anchetă în cazul fetiței refuzate de medicii bârlădeni

Avocatul Poporului, sesizare din oficiu și anchetă în cazul unei fetițe de 11 ani care a murit după ce medicii de la Spitalul Municipal Bârlad ar fi refuzat să o interneze

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul unei fetițe de 11 ani, de la un centru de plasament, care a murit după ce medicii de la Spitalul Municipal Bârlad ar fi refuzat să o interneze. Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.

Postul de televiziune DIGI 24 a difuzat un reportaj conform căruia ‘o fetiță de 11 ani de la un centru de plasament a murit la nici o oră după ce medicii au refuzat să o interneze: când fata a ajuns la consult pentru că se simțea rău, specialiștii au considerat că nu au în față vreo urgență medicală. I-au dat numai un calmant și au trimis-o înapoi la centrul de plasament, acolo unde a murit’. Potrivit respectivei surse, ‘fata de 11 ani era la un orfelinat din Bârlad încă din vara anului trecut, după ce, pe rând, și-a pierdut tatăl și bunicii care au crescut-o. Era imobilizată la pat încă de la naștere și avea nevoie permanent de îngrijiri medicale’.

Conform informațiilor difuzate în reportajul sus-menționat, ‘copila a ajuns prima dată la spitalul municipal de Urgență Bârlad în urmă cu aproape două săptămâni. Olga Bejan, reporter Digi24 Iași, a relatat faptul că ‘Fata a fost internată o săptămână aici, la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, cu grave probleme neurologice. La doar o zi după ce a fost externată, a ajuns iarăși la camera de gardă, dar medicul care a consultat-o i-a refuzat internarea’. Motivul invocat de medicul de gardă a fost atunci timpul prea scurt de la o internare la următoarea. Gabriela Daniș, director medical al Spitalului de Urgențe Bârlad, a declarat că ‘A apreciat că nu are criterii de internare. Nu necesită internare. Deci, uitându-se pe biletul de externare, a fost o constatare că abia s-a externat’. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate spun că nu există niciun fel de restricții la internarea pacienților externați de mai puțin de 48 de ore. Spitalul la care se înregistrează astfel de cazuri pierde, însă, bani. Maria Vlasici, director CJAS Vaslui, susține că ‘În cazurile internării în aceeași unitate sanitară pentru același timp de îngrijiri, decontarea se face în procent de 10%’. Conducerea Spitalului Bârlad face acum o anchetă internă să stabilească dacă doctorul care a refuzat internarea fetei a procedat sau nu corect. La același spital, anul trecut medicii au refuzat să interneze un copil de zece ani cu meningită, diagnosticandu-l greșit cu indigestie. Trimis acasă, copilul a murit la scurt timp’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.