Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită la Vaslui cu muzică și dansuri tradiționale

La inițiativa Partidei Romilor ”Pro Europa” Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean , a Primăriei municipiului și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, duminică, 7 aprilie, la Vaslui a fost, pentru prima dată, sărbătorită Ziua Internațională a Romilor. Nu oricum, ci printr-un târg de meșteșuguri tradiționale, destul de slab ca prezentare, dar cu un spectacol de muzică și dansuri țigănești de excepție, prezentat de Florina Georgiana Dănciug și de Ionel Trufea.

Pe scenă au urcat mai întâi organizatorii Festivalului.

“ Scopul acestei manifestări constă în promovarea culturii tradiționale, meșteșugurilor , îndeletnicirilor romilor și, nu în ultimul rând, a portului tradițional.  Din cele mai vechi timpuri, minoritatea romă a conviețuit în pace și armonie cu majoritarii, dar și cu celelalte etnii de pe curprinsul țării. Credem că și în viitor, aceste relații se vor menține și se vor îmbunătăți, dar să  lăsăm în continuare ca sărbătoarea să ne bucure”, a spus  Constantin Țâru, președintele Partidei Romilor ”Pro Europa” Vaslui

“Am decis,împreună cu Partida Romilor, să organizăm acest festival  cu o zi înainte, duminică, pentru că e o zi de sărbătoare și mai multă lume poate să participe la eveniment. Eu știu că noi avem dorința să petrecem, să ne înveselim, să fim împreună, să socializăm, să vorbim, să cântăm, să dansăm. Cu toate acestea, trebuie să ne aducem aminte de toți aceia care au fost înaintea noastră și au făcut posibilă această zi. Sunt 48 ani de la prima întâlnire a etnicilor romi, dntr-o localitate de lângă Londra, în cinstea căreia în 1990, la ce-l de-al IV-lea Congres mondial al romilor s-a hotărât ca 8 aprilie să fie ziua romilor. Vreau ca toți cei care sunt în viață și ne aud să conștientizeze că momentul acesta nu este doar un moment de distracție, ci și unul de reamintire, de comemorare a acelora care de-a lungul veacului s-au străduit să țină în viață, să creeze  un grund cultural etniei romilor. Istoria acestei etnii pe teritoriul României este o istorie străveche, de acum 1000 ani. De atunci avem primele știri, care machează invazia tătaro-mongolă, care a lăsat în urma sa o masă mare de romi pe teritoriul Țărilor Române. Nu o să mai fac acum o istorie a acestei etnii, dar sper ca prin activitățile dedicate Zilei Romilor, cei care suntem implicați, atât administrațiile publice locale, cât și organizațile obștești, precum Partida Romilor și alte organizații, vor conștientiza, pe toți aceia care doresc de importanța acestei chestiuni, să încerce să creeze o conștiință a acestei etnii, o conștiință a valorii oamenilor, a valorilor care îi însuflețesc,  a aspirațiilor pe care fiecare om trebuie să le aibă.  Cu prilejul acestei sărbători, v ă doresc tututor multă sănătate, să ne vedem cu bine în fiecare an și să petrecem împreună!” a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

”Suntem gazdă astăzi, a unei reuniuni deosebit de importantă pentru comunitatea noastră, este o reuniune în care conaționalii noștri, Partida Romilor, va prezenta în fața voastră spectacole deosebite. Sunt convins că vom asista la niște momente frumoase, pe care sper să le apreciați așa cum se cuvine. Suntem o comunitate cu care și în Vaslui convețuim în bună pace și liniște. Ne-o dorim să fie alături de noi în tot ceea ce realizăm, în tot ceea ce facem. Ziua Internațională a Romilor îmi oferă și mie bucuria de a vă ura tuturor la mulți ani!”, a spus primarul Vasile Pavăl.

Rând pe rând, pe scenă au urcat Fanfara ”Alexandru” de la Valea Mare, un grup de dansuri țigănești de la Școala nr 1 Vaslui, membrii Grupului folcloric ”Floarea Dorului” Vaslui și cei ai Grupului ”Domisong”,  Orchestra ”Rapsodia Vasluiului”, Ansamblul ”Trandafir de la Moldova” Huși, Formația ”Policrom” și Ansamblul profesionist ”Enigma romilor” de la Teatrul Muzical ”Ginta Latină” Chișinău.