Ziua Internațională a Romilor a fost sărbătorită și la Biblioteca Județeană Vaslui
Vineri, 8 aprilie, Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a marcat Ziua Internațională a Romilor printr-o activitate desfășurată în parteneriat cu Liceul ”Ion Mincu” Vaslui și cu Asociația Culturală DOMISONG, coordonată de prof. Carmen Trufia. Momentele de muzică și dans prezentate de copii au fost răsplătite cu aplauze. În cadrul manifestării, Mihaela Ochianu, bibliotecară la Sala de lectură carte și periodice a prezentat o expoziție de carte și pictură cu temă principală etnia romă, în timp ce reprezentanți ai etniei romilor au ținut să puncteze câteva evenimente importante din istoria proprie.
O altfel de lecție de istorie, antrenantă și nonconformistă, a fost ținută de directorul bibliotecii, care i-a îndemnat pe tinerii prezenți în sală ca înainte de a arunca anatema asupra unei etnii, să cunoască trecutul acesteia, să îi prețuiască valorile și, mai ales, să prețuiască oamenii ca semeni, parteneri și colaboratori egali
”Marcăm și noi acest eveniment, fără să ne impună nimeni, așa cum o facem de ani de zile. Facem acest lucru pentru că romii sunt vecinii noștri, sunt prietenii noștri, sunt cetățeni români. Și am considerat că ziua pe care această etnie o sărbătorește trebuie să o marcăm și noi, pentru că zi de zi trăim lângă acești oameni. Am trăit întodeauna lângă acești oameni și, poate, unii din ignoranță, unii din trufie, au privit cu dipreț, au sfidat comunitatea romilor. Dar la fel de bine se pot uita și ei către comunitățile românești, pentru că în ambele comunități există și lucruri bune, dar există și lucruri rele. Numai dacă ne uităm la expresiile lingvistice, pe care le constatăm și în limba română și în limba comunității rome, o să vedem că traiul în comun ne determină să fim la fel. Sunt convins cî, cei care sunteți români ați folosit de nenumărate ori cuvintele ”biștari”, ”lovele” sau ”mardei”, însemnând bani. Sigur ați văzut un om frumos în viața voastră și, dacă vi s-a părut mai deosebit, ați folosit cuvîntul ”bengos”. Iar voi, elevii, mai stați prin spatele școlii la o țigară, atenși ”să nu vă ginească” profesorii ”, a spus Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul”, dând exemple și de alte cuvinte din limba romă, utilizate în mod uzual de etnicii români: ”mișto”, ”barosan”, ”diliu”, ”paradit”, ”a ciordi” și ”a șuti”, ”a machi” și ”a matoli”, ”caraliu”, ”baftă”, ”a hali”, etc. Totodată, acesta a făcut o scurtă trecere în revistă a modului în care poporul de etnie romă a ajuns pe meleagurile noastre. Să vă gândiți, înainte de a pune o anatemă, și la ei și la noi, să vă gândiți la lucrurile pe care le au bune și frumoase, să vă gândiți la semenii din comunitatea romă ca la niște oameni cu care puteți colabora”, i-a îndemnat directorul Bibliotecii Județene pe tinerii din sală.