Ziua Culturii Naționale, marcată la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui

Ziua Culturii Naționale a fost marcată astăzi de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui printr-o expoziție personală a sculptorului Gheorghe Alupoaei. Alături de autorul expoziţiei au participat şi prof. Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean Vaslui, criticul de artă Maria Bilașevschi, muzeograful Marian Antoniu, prefectul Isabel Bogdan şi subprefectul Mircea Gologan, precum şi Valeriu Caragaţă, administratorul Consiliului Judeţean Vaslui. Cei prezenţi au vorbit auditoriului (extrem de numeros de astă dată),  atât despre lucrările autorului, cât şi despre cele două momente importante care marchează această perioadă a anului: omagierea lui Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale.

eminescu mu„Ziua Culturii Naționale coincide cu data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu.
La 167 de ani de când a răsărit Luceafărul poeziei românești, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a avut inițiativa lăudabilă de a-l cinsti pe maestrul Gheorghe Alupoaei, cel care recreează personaje cu creionul, dalta și ciocanul.

În ce priveşte lucrările de care este cel mai ataşat, Gheorghe Alupoaie se mândreşte cu bustul lui Mihai Eminescu, care a fost dezvelit în 2011 la Edmonton, în Canada. E o dovadă vie că maestrul a avut o afinitate aparte pentru Eminescu.

Expoziţia de față este rodul unui talent aparte al lui Gheorghe Alupoaie, acela de a şti să modeleze și să deseneze mai mult decât putem noi vedea. Ceea ce vedeți redă stări sufleteşti pentru că aşa i-a simţit pe oamenii cu care a interacţionat.

Îi dorim maestrului Gheorghe Alupoaei viață lungă, iar noi, vasluienii, să nu-l uităm și să-l cinstim de câte ori avem ocazia pentru ceea ce reprezintă ca OM și ca artist pentru județul Vaslui și România!”, a declarat prefectul Isabel Bogdan.

Evenimentul a fost coordonat de Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean, iar criticul de artă Maria Bilașevschi a avut câteva remarci la adresa lucrărilor maestrului.

În final, elevii profesoarei Galina Parfeni au susținut  microrecitaluri la pian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.