Ziua Armatei Române, la Vaslui (galerie foto)

Instituţia Prefectului – Judeţul Vaslui, în colaborare cu Primăria municipiului Vaslui, Consiliul Judeţean Vaslui şi cu sprijinul Centrului Militar Judeţean Vaslui, a organizat, vineri 25 octombrie, la Monumentul Eroilor căzuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o ceremonie militar-religioasă, dedicată Zilei Armatei Române.
La festivitate au participat parlamentari, autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai partidelor politice, ai unităţilor militare, ai instituţiilor publice, veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere, precum şi profesori şi elevi din municipiul Vaslui.

Manifestările au debutat cu salutarea drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat al Romȃniei, după care a urmat oficierea serviciului religios de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți.

În cuvântul său, Ierarhul Hușilor a vorbit despre modul real și autentic în care îi putem cinsti pe cei ce și-au dat viața pentru patrie, sugerând şi maniera în care se poate transpune în prezent cinstirea acordată înaintașilor: „Pentru ca demnitatea națională, în care au crezut și cred ostașii Armatei Române, să nu devină simplă retorică gratuită, este absolut necesar să ne descotorosim de tot ceea ce ne degradează ca cetățeni ai patriei noastre. Să ne descotorosim de trivialitate și de demagogie! Să ne descotorosim de sabotarea perpetuă a identității noastre spirituale și culturale! Să ne descotorosim de compromisul moral și de ipocrizia relațiilor dintre oameni!Să ne descotorosim de prostie ca fudulie națională și, mai ales, de calomnie ca formă de desființare a semenului nostru. Cred cu convingere că cea mai autentică și minunată manieră de cinstire a eroilor Armatei române constă în faptul ca toate valorile trecutului, la care facem acum referire cu nespusă bucurie, să devină firescul vieții noastre.Orice zvâcnet al inimii noastre, orice gând al minții noastre, orice concretețe a faptelor noastre să devină niște realități care să favorizeze permanent și consecvent demnitatea noastră națională”.

Au urmat alocuţiunile autorităţilor administrative, despre rolul şi importanţa armatei, dar şi elogiu eroilor, aducând Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui şi Eduard Andrei Popica, prefectul judeţului. Absent de la manifestare, Dumitru Buzatu,preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui a transmis un mesaj, căruia i-a dat citire Valeriu Caragaţă, administratorul judeţului.

„Armata română a avut şi are eroii săi, care şi-au făcut mereu datoria, şi e  menirea noastră să nu-i uităm. Îi cinstim pe eroi nu numai în zile de sărbătoare, ca aceasta, ci de fiecare dată când gândul ni se apleacă asupra jertfei lor. Îi cinstim, în egală măsură, pe veteranii care sunt alături de noi. Armata română este, în continuare alături de noi, îşi continuă lupta în teatrele de război şi, din păcate, nu de puţine ori, cu jertfe umane. Suntem mândri că ne reprezintă ca naţiune şi le mulţumim pentru asta. Preasfințitul Părinte ne-a adus căteva îndemnuri… Eu sunt convins că noi facem ceea ce trebuie pentru a păstra cinstea şi demnitatea acestui popor, dar poate ne trebuie mai multă acţiune. Suntem un popor creştin, avem un suflet mare şi trebuie să ne unim forţele şi la bine şi la rău. Sunt reprezentantul acestei comunităţi şi, vă rog să mă credeţi, atât cât voi putea, voi sprijini pe cel aproape, pe cel aflat în suferinţă, în numele credinţei şi al respectului faţă de poporul român.  La mulţi ani, Armata Română!”, a spus primarul Vasile Pavăl.

Activitatea s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori, defilarea şi prezentarea onorului de către Detaşamentul de Onoare din cadrul Unităţii Militare din Bârlad