Micii antreprenori, de la Grădiniţa nr. 12 Vaslui, şi-au expus produsele într-un Târg de toamnă

Au învăţat care este valoarea  muncii, dar au avut şi satisfacţii pe măsură! Este vorba de preşcolarii Grădiniţei nr 12 Vaslui care, cu ajutorul părinţilor şi al cadrelor didactice , au organizat,  joi, 24 octombrie, un “Târg de toamnă”. Desigur, la loc de cinste au fost produsele realizate din fructe şi legume de sezon, alături de care şi-au făcut loc produse de patiserie produse în casă. Nu au lipsit cumpărătorii, oferta epuizându-se destul de repede, dar nici invitaţii care le-au apreciat muncă, Vasile Pavăl, primarul municipiului, fiind unul dintre ei. 

Tarabe frumos decorate, zeci de produse, aşezate care mai de care mai ingenios, priviri admirative şi pofticioase, muzică,zâmbete, forfotă, bucurie.Aceasta a fost atmosfera creată în curtea Grădiniţei nr 12 Vaslui, cu ocazia desfăşurării “Târgului de toamnă”, activitate cuprinsă în cadrul unui proiect judeţean, mult mai amplu, intitulat “Micul antreprenor”.

“Este un proiect pe care noi l-am iniţiat din dorinţa de a învăţa preşcolarii care sunt primele principii legate de rolul economisirii, o expunere vagă a unor concepte cum ar fi cel legat de “planuri financiare”, dar este un prim pas în ideea ca cei mici să înţeleagă că poţi consuma doar atât cât ai, ,că trebuie să fii cumpătat, să te gândeşti bine şi să alegi cu grijă înainte de a cheltui, că puşculiţa este, de fapt, o mică bancă în care  îţi ţii economiile, care se înmulţesc cu ajutorul tău. Am reuşit să  convingem şi părinţii să susţină ideea de economisireşi de cumpătare, şă îşi ajute copiii să înţeleagă că banii lor, cei obţinuţi sau câştigaţi de ei înşişi suntcei mai valoroşi şi că lucrul cumpărat din propria agoniseală este mai valoros decât orice cadou primit vreodată. Totodată,  această activitate are ca scop dezvoltarea  spiritului de competiţie, a competențelor sociale, stimularea interesului preşcolarilor pentru creațiile proprii și valorificarea lor prin punerea lor la dispoziția comunității, implicarea părinților în activitățile propriilor copii şi, aşa cum spuneam, cultivarea unei atitudini civice de a prețui banul câștigat prin muncă”, ne-a spus Cristina Lefter, directorul  Grădiniţei nr. 3 Vaslui, unitatea coordonatoare a Grădiniţei nr. 12.

“Am descoperit aici o activitate extrem de interesantă. Am văzut că micii antrepenori care au expus produsele toamnei sunt nerăbdători să le vândă, dar am văzut şi că mulţi sunt nerăbdători să le cumpere. Este o acţiune nu numai frumoasă, dar şi utilă celor mici şi sper ca un număr cât mai mare de unităţi să o ia drept model şi să organizeze manifestări similare, pentru că, de mici, copiii trebuie să înveţe că orice produs este rezultatul muncii, că trebuie păstrat şi valorificat corespunzător. În spatele a ceea ce vedem noi astăzi se află, în primul rând, munca educatorilor. Felicitări lor, părinţilor care le sunt alături şi se implică în educaţia copiilor şi, nu în ultimul rând, celor mici”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

În cadrul Proiectului de antrepenoriat, derulat de colectivul Grădiniţei nr 12, vor mai avea loc şi alte activităţi specifice : “Antreprenor în atelierul lui Moş Crăciun”, “De la joc, la educaţie financiară”, Târg de primăvară” şi “Lume, lume, hai la târg”.                                      (Mihaela Zărnescu)