Vernisaj Octavian Gălăţianu: „OAMENI – TIMPURI – ANOTIMPURI”

Joi, 28 noiembrie, la Sala ARTA a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui  a avut loc vernisajul expoziției de pictură și grafică pe sticlă „OAMENI – TIMPURI – ANOTIMPURI”, realizată de artistul Octavian Gălăţianu. Cele 65 de lucrări expuse pe simeze redau elocvent  talentul artistului, uneori cu o atenţie deosebită pe detalii, alteori  cu tuşe care doar sugerează forme, gânduri, emoţii. Ca un apel la sensibilitatea privitorului, fiecare tablou este însoţit de versuri, care dublează ideea de artă, punând o amprentă distinctă artistului, de plastician şi poet în egală măsură.

Într-o sală arhiplină, despre omul şi artistul Octavian Gălăţianu au vorbit  Gelu Voicu Bichineţ,   directorul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, precum şi muzeografii Marian Antoniu şi Laurenţiu Chiriac. În ton cu expoziţia, pe acorduri de Clayderman, Ştefan-Iuri Dumitriu, a încântat audienţa cu acorduri de pian.

„Ca să vă vorbesc despre lucrările lui Octavian Gălăţianu este ca şi cum cineva ar încerca să vă povestească despre o melodie frumoasă. O melodie îţi place, o trăieşti, ţi-o însuşeşti. Aşa e şi cu tablourile lui Octav Gălăţianu: nu trebuie să vă spun eu că în peisajele de iarnă am descoperit o undă de tristeţe, nu trebuie să vă spun eu că în peisajele cu auriu şi argintiu ghicesc speranţa zilelor frumoase ce vor veni, că în toate clădirile pe care le schiţează, artistul vede clădirile aşa cum se cuvine şi cum ar trebui să fie. Noi trecem pe lângă atâtea lucruri  frumoase fără să le vedem, dar Octav Gălăţianu scoate în faţă toate aceste lucruri, le dă o lumină proprie şi încearcă, din preaplinul sufletului său, să ne împărtăşească tuturor această frumuseţe. De ce face acest demers către sufletele noastre? Poate pentru a ne face un pic mai atenţi, poate pentru a ne face un pic mai buni sau poate, pur şi simplu, pentru a ne face un pic mai oameni”, a spus Gelu Voicu Bichineţ. 

Deşi ca formaţie profesională Octavian Gălăţianu este economist într-o mare corporaţie, într-un scurt interviu artistul ne-a mărturisit care a fost drumul parcurs până la expoziţia de astăzi.

„Tablourile mele surprind imagini din toate anotimpurile, portrete stilizate. În subsolul fiecărei lucrări am fixat câteva versuri care să fixeze ideea din tablou, pentru că acesta este şi modul în care eu lucrez, făcând asociaţii între culoare, formă şi cuvânt. Ceea ce am expus astăzi nu e rodul muncii, ci al odihnei mele, e un hobby, e pasiune. Povestea a început când am lucrat, timp de 12 ani, la Bucureşti, la sediul central al OMV. Într-o multinaţională de asemenea anvegură, dincolo de munca enormă ţi se oferă şi nişte momente de recreere, de linişte. Oferta era pentru un cerc: foto, de sculptură, de pictură, etc. Eu am ales cercul de pictură, unde aveam profesori de la Facultatea de Arte. Ei au fost cei care mi-au dat încredere, prin aprecierile lor, şi m-au încurajat să continui. Am pictat şi pe pânză, dar m-a atras mai mult pictura pe sticlă, prin tehnica inedită, pe care nu o folosesc foarte mulţi, pentru că e şi destul de complicată. Barometrul calităţii lucrărilor mele, ca să spun aşa, este fiul meu cel mai mic, care este arhitect şi nu este foarte darnic cu laudele. Băiatul cel mare, actor la Teatrul Nottara, apreciază tot ceea ce fac, pentru că, spune el, nu are talent la desen. Cele 65 de lucrări expuse în această expoziţie sunt rodul muncii a doi ani de zile. Multe din lucrări au ajuns la colegii detaşaţi în Austria, acolo chiar mi s-a făcut un lobby intens şi pot să spun că acolo am prins o piaţă foarte bună. Am şi lucrări care au ajuns în Canada, în SUA…  Expoziţii am mai avut la sediul OMV, iar la Muzeul Judeţean sunt la a doua personală în Sala Arta”, ne-a mărturisit Octavian Gălăţianu.

(Mihaela Zărnescu)