Vasluieni, atenție la trichineloză!

Directia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui reia apelul către cetăţeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi.

Statisticile arată că, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în sistem gospodăresc, iar o parte dintre consumatori achiziţionează şi consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic punând în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată.

În perioada 1 – 23 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de trichineloză în judeţele: Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Vrancea si Vaslui.

Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici şi 7 porci mistreţi din care unul in judetul Vaslui . Ca urmare a consumului de carne de porc netestată in focarele enumerate mai sus, din nefericire , 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru şi dirijată către unităţile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deşeurilor.

Urmare a unei vanatori organizate in judetul Vaslui unul din cei 6 mistreti impuscati in cadrul acestei vanatori a fost diagnosticat pozitiv de catre compartimentul de parazitologie din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar  Judetean Vaslui unde prin metoda digestiei artificiale s-a decelat infestatia cu parazitul Trichinella spp. Carcasa pozitiva a fost confiscata si incinerata astfel incat sa se evite riscul consumului din carnea infestata cu acest parazit.

În anul 2016 in judetul Vaslui la sediile SCOSA teritoriale din Pietele agroalimentare s-au examinat un numar de 2907 porci proveniti din sacrificarile din gospodariile populatiei si destinati consumului propriu, din care un numar de 1933 in luna Decembrie.

La circumscriptiile veterinare de asistenta din comunele judetului , au fost efectuate 5137 examene pentru decelarea Trichinella spp. la porcii sacrificati in gospodarie pentru consum propriu din care  aproximativ 3800 de examene de trichina  in luna decembrie.

In abatoarele autorizate au fost sacrificati un numar de 2899 porci proveniti din exploatatii comerciale din care 710 in luna decembrie.

In cadrul Laboratorului Sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor judetean au fost analizate prin digestie artificiala un numar de 119 probe din care 30 de probe de la mistret in luna decembrie. Nu s-au diagnosticat porci pozitivi la trichineloza.

Pentru informarea crescătorilor de porcine, a vânătorilor autorizaţi şi nu în ultimul rând a populaţiei, reamintim următoarele:

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate.

ATENTIE ! Porcul infestat cu Trichinella spp. nu manifesta  semne de boala !

Cum se imbolnaveste omul?

Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.

Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feţei, fiind denumită şi „boala capetelor umflate”.

Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului.

Ce masuri trebuie aplicate pentru prevenirea cazurilor de imbolnaviri la om?

– controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum şi al vânatului comestibil (mistreţ, urs) prin examen trichineloscopic;

– achiziţionarea cărnii de porc doar din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ştampila)

– carnea provenită de la porcii crescuţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploataţia de origine, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic la sediul circumscripţiilor sanitare veterinare care funcţionează în municipiile, oraşele şi comunele judeţului Vaslui , fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar;

– vânatul sălbatic (mistreţ, urs) poate fi consumat după examinarea cărnii de către medicul veterinar, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Pentru prevenirea contaminarii porcilor, dar şi a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare urmatoarele:

– deratizarea periodică urmată de strângerea şi distrugerea cadavrelor de rozătoare;

– menţinerea condiţiilor de igienă în adăposturile cu animale şi în incinta gospodăriilor ale populaţiei;

– excluderea din hrana porcilor a deşeurilor de abator;

– salubrizarea locurilor de depozitare a resturilor menajere;

Examenul trichineloscopic în judeţul Vaslui se efectuează la sediul D.S.V.S.A Vaslui, obligatoriu pentru vânatul împuşcat, si la  circumscripţiile sanitar-veterinare din municipii, oraşe şi comune ale judeţului la porcii proveniti din gospodariile populatiei pentru consum propriu , după programul afişat la sediul acestora.

 

Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 – 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (două formaţiuni musculare, fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat şi stomac, probă suficientă şi relevantă pentru examenul trichineloscopic),

În cazul porcilor mistreţi se recoltează eşantioane cântărind cel puţin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici iar examenul se efectueaza prin digestie artificiala doar la Laboratorul sanitar veterinar  judetean si se aduce la analiza impreuna cu setul de probe necesar pentru supravegherea in Pesta Porcina Clasica si Pesta Porcina Africana.

Atenţie ! Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ.

Pentru examenul de trichina , tariful pentru o proba este  de 10,8 lei la pietele agroalimentare , 54 lei la LSVSA prin digestie artificiala , iar medicii concesionari din comune  au stabilite tarife proprii stabilite prin CMVRO .    

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Daca animalul este identificat veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

DSVSA recomandă să  cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii, sanitari veterinari, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA VASLUI UNDE ESTE ORGANIZAT SERVICIU DE PERMANENTA este 0235421121 , fax 0235421278 si e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.