Bătrâni tâlhăriţi în a doua noapte de Crăciun

Momente de groază, în a doua noapte de Crăciun, pentru Catinca Mihai, de 80 de ani, din localitatea Parpaniţa-Negreşti, când a auzit cum cineva forţează uşa de la intrarea în casă, paşi pe holul de la intrarea, zgomot de geam spart, izbituri şi bufnituri în camera de alături. Îngrozită, femeia nici nu a respirat şi nici nu l-a trezit pe soţul ei, Dumitru, de 85 de ani, care dormea adânc alături. Tâlharii le-au furat bătrânilor banii de înmormântare, dar aceştia se întreabă îngroziţi ce s-ar fi întâmplat dacă hoţii nu ar fi găsit banii.

“Mă rugam doar să găsească mai repede banii pe care îi aveam strânşi pentru înmomântare şi să plece. Eram convinsă că o să ne omoare. De asta nici nu l-am trezit pe bărbatul meu”, a spus bătrâna. Aceasta a coborât din pat abia când a ghicit că tălharii plecaseră. A ieşit pe prispa casei şi a văzut doar umbra unui bărbat care a sărit gardul. După ce s-au dezmeticit, bătrânii au intrat şi în camera alăturată, unde au constat că “vizitatorii” au răsturnat totul, în căutarea banilor. Dispăruseră şi cei 50 milioane strânşi cu greu, pentru înmormântare.

Din povestirile bătrânilor , se pare că aceştia erau vizaţi de mai mult timp de o bandă de infractori. Potrivit acestora, cu aproximativ o lună în urmă, doi bărbaţi corpolenţi şi o femeie, toţi de etnie romă, au venit şi le-au oferit 100 lei. Nu oricum, ci întinzându-le o hârtie de 200 lei şi cerând rest. Bătrânii au refuzat oferta”, deşi cei trei au insistat destul de mult. “Probabil vroiau sa vadă unde ţinem banii”, spune Dumitru Mihai.

Cei trei au revenit însă, destul de curând. Mai exact,   în seara de ajun a Sf. Andrei au intrat  într-o anexă a casei. Bătrânii au ieşit pe prispa casei, împreună cu o vecină care îi zărise coborând dintr-o maşină cu numere de Bulgaria, în care rămăsese o femeie. Ieşind din magazie şi zărindu-i pe bătrâni, străinii au susţinut că au venit să le propună să le vândă cupoanele de călătorie. Văzând că sunt din nou refuzaţi, ba chiar luaţi la întrebări, au plecat ameninţând pe toată lumea.

“Aşa cum au făcut cu bunicii mei, au să facă şi cu alţii”

“Noi am venit de la Vaslui într-un suflet, după ce au sunat bunicii şi ne-au povestit ce li s-a întâmplat. Sunt urme peste tot, se vede cum au sărit gardul, sunt urme prin curte… Am chemat poliţia, dar agentul de aici a părut că tratează toată povestea cu destulă indiferenţă. Adică m-am mirat că urmele de paşi au fost fotografiate, dar nu şi măsurate, aşa cum cred că s-ar fi cuvenit. Noi ne bucurăm că nu au păţit bunicii nimic, dar nu e în regulă ca astfel de oameni să rămână în libertate. Pentru că, aşa cum au făcut cu bunicii mei, au să facă şi cu alţi bătrâni. Eu m-aş adresa celor care au bunici sau părinţi în vârstă, la ţară, să îi înveţe pe aceştia să fie atenţi cu cei care încearcă să vină cu propuneri de genul celor care le-au fost făcute bunicilor mei: sume de bani donate fără motiv, propuneri de schimb, cumpărare, etc. Bunicii mei nu sunt oameni bogaţi, dar probabil că au spus că au bani de înmormântare şi, persoane credincioase, au renunţat să îşi cumpere câte ceva şi au făcut tot felul de donaţii la biserică. Probabil că de aici şi de la faptul că sunt neputincioşi şi singuri li se trage”, ne-a spus Cosmina, o nepoată a celor doi bătrâni.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.