Ursoaica care a trăit captivă o viață întreagă la Zoo Bârlad, va ajunge la Sanctuarul de Urși

În cursul acestei dimineți, ursoaica Roxana, în vârstă de 15 ani, a fost preluată de reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni din Brașov, și a fost transportată către Sanctuarul Libearty de la Zărnești.  Animalul a stat toată viața într-un spațiu betonat, între gratii, la Grădina Zoologică din Bârlad.

Deși Grădina Zoologică din municipiul Bârlad beneficiază de un spațiu verde, cu copaci și piscină, ursoaica Roxana a refuzat să intre în acel spațiu de teama altor două femele care locuiesc deja acolo. Așadar, directorul Grădinii Zoo a fost de acord cu mutarea femelei într-un spațiu din Sanctuarul Liberty.

Totul a plecat de la sesizările mai multor vizitatori care au văzut condițiile improprii în care locuia femela de urs. Sanctuarul Libearty a fost înființat în anul 2005, de asociația „Milioane de Prieteni” în parteneriat public-privat și este cel mai mare proiect de „Salvare al urșilor captivi” din Europa.

Sanctuarul de urși de la Zărnești dispune de 69 de hectare de pădure de stejarcu copaci în care urșii să se cațere, piscine în care să se bălăcească, hrană conform dietelor studiate de veterinari și îngrijirea medicală necesară. Reprezentanții asociației au salvat peste 120 de urși care erau ținuți în condiții improprii. Ținând cont că în libertate un urs trăieşte până la 35 de ani, dar este mai longeviv dacă este ţinut în captivitate, ursoaica Roxana poate ajunge până la vârsta de 50 de ani în noua ei casă.