Prefectul Eduard-Andrei Popica: “Elevii vasluieni vor beneficia de condiții optime în anul școlar 2019-2020”

Ministrul afacerilor interne, interimar, Mihai-Viorel Fifor, a condus, astăzi, o videoconferință cu prefecții, șefii structurilor MAI din teritoriu la care au fost prezenți și reprezentanții inspectoratelor școlare județene,direcțiilor de sănătate publică și ai direcțiilor de drumuri și poduri.

Scopul acestei ședințe a fost verificarea stadiului pregătirilor unităților de învățământ pentru începerea anului școlar, dar și prezentarea unor situații cu privire la pregătirile pentru sezonul rece.

La nivel de județ, prefectul Eduard-Andrei Popica a anunțat că elevii vasluieni vor beneficia de condiții optime în anul școlar 2019-2020.

Acesta a mai precizat că toate cele 102 microbuze școlare sunt în stare de funcționare, exitând solicitări din partea primăriilor pentru încă 93 de asemenea microbuze.

Prefectul a anunțat că pregătirile pentru sezonul rece sunt în grafic, fiind demarate procedurile pentru achiziția de materiale antiderapante.

”Pe 16 septembrie se deschid ofertele pentru desemnarea firmei care se va ocupa de deszăpezirea pe drumurile naționale. La drumurile județene, există contract valabil până în 2023. De asemenea, secția Bârlad a Drumurilor Naționale are în stoc 1.000 tone de nisip, 7.000 tone de sare și 140 tone de clorură”, a spus prefectul Eduard-Andrei POPICA.

Tot în această perioadă, reprezentanții Instituției Prefectului, Inspectoratului de Poliție al județului Vaslui, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui derulează Campania ”10 pentru Siguranță!”, urmând a fi organizate acțiuni de informare și prevenire atât în unitățile de învățământ, dintre care 12 din mediul rural și 23 din mediul urban, cât și la diferite evenimente, ce se vor desfășura în această perioadă, cum ar fi bâlciul anual, Târgul Meșterilor Populari sau în centrele comerciale.

”Creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, respectiv prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, se numără printre prioritățile structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Mizăm pe mesajul direct, care să ajungă acolo unde trebuie. Ne dorim să discutăm cu părinţi, cu copii, şi să le explicăm situaţiile de risc la care se supun din aceste puncte de vedere”, a completat prefectul.

Pe parcursul lunii august și începutul lunii septembrie reprezentanţi ai prefecturii şi ai ISJ Vaslui au  efectuat vizite la 50 de unități de învățământ cu personalitate juridică, însumând 200 de clădiri școlare, din județul Vaslui, pentru a se verifica dacă acestea dețin avizele sanitare de funcționare și autorizațiile de securitate la incendiu necesare.
”În prezent, prin PNDL sau Banca Mondială avem în derulare 190 de proiecte, care înseamnă reabilitări, construcții noi sau extinderi. Dintre acestea, 18 investiții au fost finalizate anul trecut, iar în prezent sunt 40 de școli care au procente de peste 80 la sută în privința finalizării lucrărilor de reabilitare sau construcții. Din cele 40 de unități, 23 vor fi recepționate în cursul lunii septembrie, procentul finalizării lucrărilor fiind de peste 90 la sută”, a declarat prefectul Eduard-Andrei POPICA.
La nivelul județului Vaslui, 49 de unități școlare, dintr-un total de 294 de clădiri supuse avizării, dețin autorizația de Securitate la incendiu. De asemenea, 384 de unități de învățământ dețin autorizația sanitară.