”Sub zodia lui Orlando”, de Corneliu Bichineț, lansată la Biblioteca Județeană Vaslui

Miercuri, 6 decembrie,  într-o atmosferă călduroasă și în fața a numeroşi invitaţi, a avut loc, în Sala TinArt a Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui  lansarea volumului ”??? ????? ??? ???????”, scrisă de  Corneliu Bichineț.

Evenimentul a fost deschis de Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii județene, care a vorbit despre  perioada 4-8 septembrie, care marchează Zilele Bibliotecii, ca o sărbătoare prelungită a bibliotecarilor și iubitorilor cuvântului scris, prilej pentru o serie de evenimente. Printre acestea, și lansarea cărții semnate de Corneliu Bichineț.  ”Pentru mine este delicat, pentru că sunt la a treia carte a unui autor care poartă numele Bichineț. (…) Este vorba de fratele meu și este o bucurie! Vrei sau nu vrei să recunoști, te bucuri de reușitele oamenilor dragi.  Cred că din această sală sunt omul care îl cunoaște cel mai bine, de cel mai mult timp și, nu în ultimul rând, și cel care cunoaște cele mai multe personaje din această carte. Este o combinație fericită între planul real și cel imaginar, specific tuturor creatorilor. Corneliu Bichineț este un om pe care eul îl respect și îl prețuiesc ca scriitor, dar pentru a nu cădea în penibil, o să îmi permit să îmi rezum intervenția doar la al felicita pentru ceea ce face, să îi doresc  sănătate și muncă susținută”, a spus Gelu Voicu Bichineț,

Cartea a fost prezentată de Pavel Toma, președinte al cenaclului literar ProLitera, Vaslui,  Marius Chelaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași și de Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași. Scurte intervenții au avut și invitați din sală: prof. Sorin Popoiu, prof.  Ionel Ștefănică Armeanu, scriitorul Romeo Crețu, Vasile Popa, prof. Silvia Rotaru și artistul Ionel Trufia.

La final, autorul le-a mulțumit tuturor celor prezenți, amintindu-și de debutul în literatură: ”Eram student la Filozofiie, în vacanțe lucram în portul Constanța iar duminica plecam cu toții în stațiune la Costinești. La Radio Vacanța se organizau concursuri literare… Erau Marina Almășan, Ion Cristoiu, Cristian Munteanu, Andrei Bartoș… M-am dus și eu și, pe o bucată de hărtie, am scris și eu cîteva rînduri… o creație literară. Nu m-am iscălit cu numele meu, pentru că mi s-a părut cam ”șopârloasă”, așa că am semnat-o Anonimus. Vreo trei săptămâni au anunțat la Radio ”să vină Anonimus, să-și ridice premiul!”. Mă gîndeam că mă leagă, dar, până la urmă, mi-am luat inima în dinți și m-am dus. Mi-a aruncat unul o brichetă și, eu eram într-un tricou marinăresc, în dungi, îmi zice ”Știi, tu ai un tricou frumos, dar nu sunt dungile așezate cum trebuie!”, a povestit Corneliu Bichineț, amintindu-și cu plăcere cum povestea a continuat frumos, cu interviuri la radio, o cerere de scenariu de film, neconcretizat și un debut literar mult mai tarziu, în anul 1994, cu un volum de povestiri intitulat ”Vise cu cai”.

În 1999 lansează „Arhive secrete, secretele arhivelor”, împreună cu istoricul Gheorghe Buzatu și un al doilea volum de povestiri ”Dincolo de barieră”. În 2003 lansează volumul „Valea Tutovei – Valea plângerii”, urmează,  în 2007, volumul  “România sub imperiu haosului”, iar în 2015 aduce cititorilor un alt volum de povestiri, intitulat generic  ”Viața pe caiet”.

În cartea  ”Sub zodia lui Orlando”, autorul nu trădează așteptările celor care îl știu deja ca povestitor desăvârșit, cu un ascuțit simț al observației, care are darul de a extrage esența unor întâmplări aparent banale și de a le reda, uneori înduioșător, de cele mai multe ori cu umor. Personajele, bine conturate, sunt și ele specifice locurilor noastre, reprezentative pentru anumite categorii sociale. Ironia și sarcasmul, ascunse sub o aparentă seriozitate, fac deliciul acestui volum pe care nu îl poți lăsa din mână până când nu ai citit  ultimul rând.

Participanții la lansare au primit cartea gratis ”cadou de Moș Nicolae”, din partea autorului.