Primarii vasluieni, chemaţi să se mobilizeze în stoparea epidemiei de rujeolă

Ţara noastră se confruntă cu o gravă epidemie de rujeolă, până la această dată fiind înregistrate 8.017 cazuri de îmbolnâvire şi 31 de decese. La Vaslui, faţă de anul trecut când s-au înregistrat două cazuri, până la această dată Direcţia de Sănătatze Publică (DSP) Vaslui a înregistrat 156 de cazuri şi un deces. Alte 20 de cazuri sunt suspecte, autorităţile aşteptând reyultatele analizelor de laborator care vor confirma, sau nu, existenţa bolii.  Pentru că boala afectează doar persoanele nevaccinate, prefectul Eduard-Andrei Popica și președintele Consiliului Județean (CJ), Dumitru Buzatu, au organizat o întâlnire comună, la care au fost invitaţi reprezentanţoii DSP Vaslui şi primarii vasluieni, cu scopul de a se lua toate măsurile necesare pentru a limita epidemia.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a anunțat pe primari că va fi demarată o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităților locale, care trebuie să identifice copiii imunizați.
”Cerem autorităţile locale să se implice în această campanie, pentru a identifica toți copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani, grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie, care nu au fost vaccinaţi, dar şi locurile în care aceştia vor fi imunizaţi în cadrul campaniei, în cazul în care în localităţile respective nu sunt unităţi medicale. De asemenea, în cazul în care localităţile sau zonele respective nu au medici, vor participa voluntari”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, Mihaela Vlada, directorul instituţiei, dr. epidemilog Luminiţa Costache şi Ofelia Pais, coo0rdonatorul reţelei de asistenţi comunitari din judeţ, au prezentat o analiză a situaţiei, punând accent pe gradul de informare al familiilor în care sunt copii nevaccinaţi.  ”Precizăm că numărul total de doze primite la nivelul DSP este de 7.700, din care 1.111 doze au fost repartizate în teritoriu. La această dată sunt înregistrați un număr de 4.509 copii restanțieri la vaccinarea ROR, motivele de nevaccinare fiind reprezentate de refuz și neprezentare. Cele mai multe cazuri de rujeolă sunt înregistrate în municipiul Vaslui, suburbia Rediu, unde avem 57 de cazuri, Dumești, cu 17 cazuri, Băcești-14 cazuri, Delești-11 cazuri și Bogdănești, cu 7 cazuri”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.
Președintele CJ, Dumitru Buzatu, le-a cerut primarilor să se implice în campanie, să se meargă din casă în casă, pentru a-i lămuri pe cetățeni cât de importantă este vaccinarea împotriva rujeolei: ”Avem de a face, în special în zona rurală, cu difuzarea de tot felul de informații neverificate și nereale, lansate de oricine. De aici au apărut destule probleme. Acestea vor persista, dacă nu se va acționa în mod organizat, în cooperare cu cei care răspund de imunizare, planificat, dând sprijin, să ajungem la cetățeni, să-i lămurim cât de importantă e vaccinarea”.
Prefectul Eduard-Andrei Popica a adăugat că va evalua o dată la două săptămâni gradul de implicare a autorităţilor locale, iar acolo unde sunt în continuare probleme vor fi luate măsuri. La întâlnire au mai participat subprefectul Mircea Gologan și reprezentanții medicilor de familie, Cristinel Grecu și Aurica Țenu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.