O carte pe zi: “Jurnalul unui adolescent timid”, de Stephen Chbosky
”Dragă prietene,
Fetele sunt ciudate și nu o spun într-un sens jignitor. Pur și simplu, nu pot să mă exprim altfel.. Am ieșit încă o dată în oraș cu Mary Elizabeth. În multe privințe a fost ca la o petrecere, în afară de faptul că am fost îmbrăcat cu haine mai comode. Și de data aceasta ea m-a invitat și presupun că e OK, dar cred că o să o mai invit și eu din când în când, pentru că nu pot să sper mereu că voi fi invitat. De asemenea, dacă eu o invit, sper să ies cu o fată care să fie alegerea mea, dacă spune da. Doar că e foarte complicat.
Vestea bună e că de data asta eu voi conduce mașina. L-am întrebat pe tata dacă pot să-i iau mașina. S-a întâmplat la masa de seară.
-Pentru ce?
Tata are o atitudine protectoare față de mașina lui.
-Charlie are o prietenă, a spus sora mea.
-Nu e prietena mea, am spus.
-Cine e fata? a întrebat tata.
-Care e treaba? a întrebat mama din bucătărie. (…)
Așadar, i-am vorbit puțin despre Mary Elisabeth, omițând partea cu tatuajul și inelul din buric. A zâmbit o vreme, încercând să-și dea seama dacă eram deja vinovat de ceva”
”Jurnalul unui adolescent timid” nu este doar o carte despre adolescenți și problemele lor în timpul dezvoltării lor, ci un mod de a percepe această schimbare. Este o carte profundã şi sensibilã, care îţi ajunge la inimã.
Bine, nu vă imaginați că o să deschideți cartea și o să vă regăsiți fie pe voi cei de acum, fie sinele din adolescență. Povestea e profund ancorată în realitatea unei Americi de la mijlocul anilor ’90, sunt multe mentalități care nu s-ar regăsi ușor prin gândurile vreunui puști născut și crescut în România. Însă sunt la fel de multe teme comune, preocupări generale ale oricărui tânăr care chiar e mai mult decât un corp plin de hormoni. Și, desigur, dincolo de toate astea, e povestea unicat a unui adolescent cu probleme destul de serioase care încearcă să se integreze în lume și, mai mult decât atât, încearcă să înțeleagă acea lume.
Fascinant, însă, e faptul că dincolo de scrisorile lui Charlie, eroul principal, și de povestea lui, dincolo de tinerețea în suburbiile americane și de gândurile adolescenței, dincolo de întâmplări, de gânduri și de cuvinte se ascund atât de multe idei încât o discuție despre roman sau o disecție a acestuia e aproape la fel de interesantă ca lectura în sine. E un roman ofertant dacă vrei să pornești o dezbatere despre numeroase teme.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii aBibliotecii Județene