Muniţie de război, găsită în podul unei case din Perieni

Zeci de elemente de muniţie din timpul conflictelor armate au fost ridicate, în cursul zilei de ieri,  de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui, pe timpul unei misiuni de asanare în localitatea Perieni, comuna Perieni.

Elementele de muniție au fost găsite în podul unui locuințe de către proprietarul acesteia, care, conştientizând pericolul reprezentat de muniţia rămasă neexplodată găsită, a anunţat de urgenţă organele abilitate. Membrii echipei pirotehnice s-au deplasat la faţa locului, au identificat şi ridicat un număr de   42 cartuşe de infanterie de calibrul 7,92 milimetri şi o grenadă defensivă.

Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată la sediul inspectoratului, în locul special amenajat, în vederea distrugerii.

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.       De aceea, pompierii reamintesc cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii să anunţe imediat organele abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi să respecte următoarele recomandări:

  • nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
  • nu le introduceţi în foc;
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
  • nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
  • nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
  • nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
  • în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
  • nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.