Primul workshop din cadrul proiectului foto “Satul vasluian – tradiție și actualitate”, un succes neaşteptat

Aproximativ 30 de vasluieni iubitori ai artei fotografice, profesionişti sau simpli amatori, au participat la sfârşitul săptămânii trecute la primul worksop din cadrul proiectului “Satul vasluian – tradiție și actualitate”, finanţat de Consiliul judeţean Vaslui prin Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui. Iar dacă de problemele organizatorice s-a ocupat CJCPCT Vaslui, instituţia iniţiatoare a proiectului, coordonator al proiectului  a fost cunoscutul fotograf Sorin Onişor care a reuşit să îi mobilizeze pe pasionaţi după propriul său ritm: de la prima oră a dimineţii, până seara târziu.

Programul a fost extrem de încărcat şi a vizat atât ore de teorie cât şi ore de practică pe un itinerariu extrem de ofertant. Astfel, unii pentru prima dată, au descoperit   frumuseţea peisajelor  şi a caselor viu colorate de la Tanacu. La Muntenii de Sus gazdă primitoare a  fost Ion Vartolomei primarul comunei şi viceprimarul Petruţ Târnoveanu. Cei doi au prezentat istoria locului şi reperele etnografice simbolice: muzeul satului, în care se păstrează  vii meşteşugurile şi arta populară a locului, bisericuţa de lemn în jurul căreia primii  locuitori ai satului, veniţi de la munte, au  pus bazele localităţii de astăzi, dar au mobilizat şi cei căţiva tineri din sat prezentând un obicei de Anul Nou al locului, unic în România: “Rândurile”.

Intinerariul fotografilor a continuat cu un alt spaţiu încărcat de culoare şi istorie: comuna Soleşti. La Muzeul Etnografic de la Satul Nou primarul Mona Bujor, Costel Adam (ghid pe teritoriul întregii comune) şi Ansamblul Folcloric “Soleştenii” au reînviat tradiţia şezătorilor în care oamenii lucrau cu drag, îmbinând munca cu voia bună oferită de degustarea  bucatelor preparate de gospodine  şi a cântecelor, strigăturilor, ghicitorilor şi dansului.  Nu au fost ratate nici aici monumentele istorice (Biserica de lemn a fostului schit Ştiuborănii), fără a fi ignoraţi localnicii, oameni veseli şi gospodari, mândri de rădăcinile lor, dar şi de hărnicia nevestelor , adevărate maestre în arta ţesutului şi a împletitului.

În comuna Micleşti, următorul obiectiv , fotografii îi întâlnesc pe soţii Bulai, cei care de ani de zile sunt sufletul Centrului Cultural “Movila lui Burcel” Micleşti, dar şi pe ededilii satului: primarul Doru Agafiţei şi viceprimarul Traian Topale.  Aici fotografii descoperă alte legende locale, cunosc meşteri şi sunt însoţiţi la cel mai reprezentativ punct de cultură creştină a locului: la Mănăstirea “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din cadrul Rezervaţiei “Movila lui Burcel”

“Pentru mine, acest workshop este mai mult decât îmi puteam închipui. Pe lângă faptul că am prilejul de a învăţa de la unul dintre cei mai mario fotografi din România, descopăr şi un altfel de Vaslui: unul cu oameni nemaipomeniţi, cu locuri în care nu am mai fost, învaţ să văd altfel oamenii din aceste locuri. Dincolo de prejudecăţi şi de opinia generală. Mă simt, într-un fel, responsabil pentru promovarea acestora.. Am stat lângă Sorin Onişor şi, aproape că fără să vrem, toţi ne-a molipsit de dragostea lui pentru oamenii aceştia, simpli şi adevăraţi, de lângă noi. Pentru mine, şi cred că pentru toţi colegii mei,  este un mare câştig”, ne-a spus unul dintre participanţii la proiect.

“Pe mine mă bucură această stare de emulaţie. Proiectul este la început, vom căuta itinerarii cât mai ofertante, probabil că în acest an vom reuşi “să călcăm” aproximativ 15 comune , dar ne-am dori continuarea proiectului, astfel încât să ajungem în fiecare localitate din judeţ. Proiectul de fotografie este dublat de activitatea de cercetare, grupul de fotografi este însoţit de colegul nostru Lucian Lefter, cel care are atribuţii de cercetare etnografică în cadrul instituţiei, iar până la final, sperăm să descoperim şi căt mai mulţi meşteri populari. Etapa următoare este să îi promovăm şi să îi ajutăm să transmită mai departe aceste meşteşuguri, astfel încât ocupaţiile tradiţionale româneşti să nu se piardă”, a spus Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.

În cele trei zile de workshop, Sorin Onişor s-a dovedit neobosit: i-a învăţat pe vasluieni că, dincolo de toate,  adevărata artă stă în dragostea şi pasiunea pe care o pui în ceea ce faci.

“Eu iubesc oamenii şi fiecare om pe care îl cunosc este, pentru mine, un univers.  Am venit cu drag la Vaslui pentru că mi-a placut proiectul. Este prima dată când o instituţie din administraţia judeţeană se implică şi finanţează un proiect de o asemenea anvergură. Pe de altă parte, eu îmi propusesem să vin în Vaslui, să cercetez  zona de aici. Am fost în câteva comune de la limita cu judeţul Iaşi şi mi-am dat seama că aici, ca în orice altă zonă cu potenţial economic scăzut, pentru un fotograf care transferă poveştile în imagini, există un potenţial care încă nu a fost exploatat.  Peisajele sunt minunate, dar  întâlnirile cu oameni noi sunt şi mai minunate. Peisajele sunt mai uşor de înţeles, dar întâlnirea cu oamenii înseamnă mult mai mult. Aici mulţi cercetători sau fotografi se descurcă mult mai greu pentru că una este să mergi pe un deal, pe un munte şi să fotografiezi un peisaj şi alta este să intri în casa unui om necunoscut. Pentru asta trebuie să ai o anumită deschidere, altfel nu poţi să convieţuieşti cu ei. Fiecare om pe care îl întâlnim este o poveste. Eu asta fac şi încerc să îi învăţ pe cei de aici să facă: să descopere poveştile şi să le redea în imagini.  Eu sunt profesor ca formare, am predat timp de 10 ani, dar la workshop-uri  nu vorbim doar despre încadrărim, compoziţie şi tehnică fotografică, ci şi despre  omenie, despre cultură, despre artă, istorie, geografie. Facem fotografii, dar îmi place tot timpul să leg fotografia de aspectele astea umane, să nu o rupem de context. Doar aşa putem arăta tuturor care este adevărata Românie”, ne-a spus Sorin Onişor.

(Mihaela Zărnescu)

  • fotografiile au fost realizate în cadrul proiectului  “Satul vasluian – tradiție și actualitate”, derulat de CJCPCT  Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.