Intervenţiile neautorizate în reţelele de distribuţie a energiei electrice provoacă victime

În 2016 au avut loc patru incidente soldate cu rănirea a trei persoane şi decesul uneia. Deşi, raportat la anii anterior, numărul incidentelor este în scădere. Delgaz Grid solicită respectarea câtorva reguli minimale de siguranţă în apropierea reţelelor electrice:

Intervenţiile neautorizate în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice la liniile aeriene şi cablurile subterane, în tablouri electrice, staţii şi posturi de transformare reprezintă un real pericol pentru cei implicaţi în astfel de acţiuni, putând avea totodată impact direct atât asupra persoanelor aflate în vecinătate, cât şi a consumatorilor, prin întreruperea furnizării energiei electrice.

În urma unor acţiuni intenţionate, fără a conştientiza riscul intervenţiei în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice, în 2016 s-au înregistrat în Moldova patru accidente grave. Aceste incidente s-au soldat  cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei, printre care şi un copil. Manipularea unor obiecte metalice în vecinătatea reţelei, atingerea unor conductoare aflate sub tensiune şi tentativa unei persoane neautorizate de a interveni în reţea reprezintă cauzele acestor tragice evenimente.

Într-un comunicat de presă, se remarcă scăderea numărului unor astfel de incidente comparativ cu anii 2015 şi 2014. Astfel, în 2014 s-au produs şapte incidente soldate cu rănirea a cinci persoane şi decesul a două, iar în anul următor 10 incidente au dus la rănirea a opt persoane şi decesul a două.

Chiar dacă datele statistice indică o scădere a numărului de incidente, însuşirea şi respectarea regulilor de siguranţă de către noi toţi este absolut obligatorie.

Astfel, pentru a preîntâmpina situaţiile nedorite în care copiii sau adulţii pot fi victime ale unor incidente cu urmări deosebit de grave, Delgaz Grid solicită respectarea câtorva reguli minimale de siguranţă în apropierea reţelelor electrice:

 • este interzisă executarea de lucrări de construcţii sau săpături în vecinătatea reţelelor de distribuţie, fără aviz din partea companiei Delgaz Grid;
 • este interzisă efectuarea de defrişări în zonele de protecţie ale liniilor electrice aeriene fără asistenţă din partea companiei noastre;
 • este obligatoriu a fi respectate indicaţiile inscripţiilor de avertizare amplasate pe instalaţiile de distribuţie;
 • este interzisă atingerea stâlpilor sau a conductoarelor (firelor), chiar căzute la pământ, şi nu este permis accesul persoanelor, animalelor sau autovehiculelor în zonă;
 • este interzisă atingerea tablourilor electrice, firidelor sau cutiilor de distribuţie;
 • este interzisă urcarea pe stâlpii liniilor electrice aeriene;
 • este interzisă manevrarea obiectelor metalice (schele, scări, ţevi, sârme etc.) în apropierea sau sub liniile electrice aeriene;
 • este interzisă folosirea uneltelor de pescuit din fibră de carbon sub/sau în apropierea liniilor electrice aeriene;
 • este interzisă lansarea de baloane, zmeie sau avioane de jucărie în apropierea liniilor electrice aeriene;
 • este interzisă sustragerea de elemente componente ale instalaţiilor de distribuţie;
 • este interzisă amplasarea de bannere/ afișe /panouri publicitare/ instalații de iluminat ornamental sau indicatoare rutiere pe elemente ale sistemului de distribuţie a energiei electrice, fără avizul companiei noastre.

Totodată, Delgaz Grid solicită consumatorilor care observă conductoare căzute la pământ sau alte situaţii neconforme să ne anunţe de urgenţă, la numărul de telefon 0800 800 929, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă sau mobilă, fără costuri pentru client.

 

One thought on “Intervenţiile neautorizate în reţelele de distribuţie a energiei electrice provoacă victime

 • 28 august 2017 la 13:25
  Permalink

  Bineinteles ca provoaca victime! Fiecare sa trezeste ca are nevoie de ceva la instalatie electrica is lucreaza cu echipamente nesigure.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.