Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă a scos vasluienii în stradă (galerie foto)

Atraşi de muzica de fanfară, de clinchetele de clopoţei şi de pocnetele din bici ale urătorilor,  sute de vasluieni au ieşit astăzi  din casă  pentru a asista la spectacolul de datini şi obiciuri de Anul Nou, prezentate în cadrul unei noi ediții a Festivalului “Datini şi Obiceiuri de iarnă”. La fel de spectaculoasă ca în fiecare an, manifestarea a reuşit să aducă zâmbete pe chipurile tuturor spectatorilor.

Cu o săptămână înainte de Crăciun, în Vaslui s-a desfăşurat cea de-a XXXVI-a ediţie a Festivalului “Datini şi obiceiuri de iarnă”. Manifestarea a debutat cu o paradă a grupurilor de colindători şi urători care au evoluat apoi în Centrul Civic al oraşului Organizatorii acţiunii au fost Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, Consiliul Judeţean Vaslui şi Primăria Vaslui. ” Au participat formaţii din majoritatea comunelor din judeţ. Putem considera că se păstrează şi sunt încă vii obiceiurile practicate de strămoşii noştri cu secole în urmă, sărbătorile de iarnă fiind singurele care se pot bucura încă de acest avantaj. Pentru noi, organizatorii acestui eveniment, este important că formaţiile populare s-au prezentat la festival, că anul acesta am avut formaţii noi sau formaţii care au revenit cu obiciuri specifice zonei din care provin. Am văzut că vasluienii s-au bucurat de organizarea acestui festival şi au făcut-o nu numai cei care au participat direct, dar şi cei care au văzut pe reţelele de socializare imagini şi fragmente înregistrate. Este un motiv destul de puternic să continuăm organizarea acestui festival şi în anii următori”,  a precizat Lucian Onciu, director al CJCPCT Vaslui.

În festival au evoluat  peste 1.000 de persoane, din toate colţurile judeţului, care au adus în faţa spectatorilor cele mai  vechi obiceiuri de iarnă din zona noastră. Este, potrivit organizatorilor, un semn că nu ne-am pierdut tradiţiile, că le respectăm şi că le ducem mai departe. ( Mihaela Zărnescu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.