E bine sau nu să tundem câinele? Ce spune veterinarul

La începutul sezonului cald, câinii năpârlesc în mod natural și scapă de firele de blană dese, care le țin de cald iarna. O tunsoare ar fi binevenită, mai ales în perioadele caniculare, dar trebuie să știi în ce condiții este recomandat să tunzi câinele.  

Blana câinilor, indiferent de lungimea ei, are rolul de a regla temperatura corpului. E bine să tunzi câinele în perioadele fierbinți ale verii, dar trebuie ținut cont de sfatul veterinarului.

Iarna, blana le ține de cald, iar vara, după ce năpârlesc și pierd firele călduroase, îi protejează de soare. Câinii nu transpiră și reușesc să se răcorească în zilele toride cu multă apă rece, odihnindu-se la umbră sau întinși pe gresia rece din casă. Surprinzător este că blana îi ajută să se apere de temperaturile ridicate, de aceea nu este recomandat să fie tunși prea scurt, chiar dacă au blana deasă. Cu cât pielea este mai puțin expusă soarelui, cu atât îl ajută pe animal să se protejeze de arsuri și de căldură.

Iar un alt aspect care nu trebuie neglijat este deshidratarea. Un câine tuns prea scurt, suferă mai mult de căldură și este expus deshidratării.

Câinii sunt înzestrați cu diverse mecanisme naturale de reglare a temperaturii corpului, dar, în perioadele caniculare, tunsoarea îi ajută. Lungimea firelor de blană trebuie ajustată, dar cu moderație, astfel încât pielea să fie protejată în continuare.

Doctor Medic Veterinar Vlad Ghețu