Alergiile la animale se tratează? Vezi ce spune medicul veterinar

Asemeni oamenilor si animalele dezvolta reactii alergice, deoarece sistemul lor imunitar – sistem care protejeaza organismul de particulele potential infectioase si straine totodata – reactioneaza exacerbat la contactul cu acestea. Aproape orice particula straina organismului – polen, praf, un component din hrana animalului, o substanta chimica sau intepatura unei insecte poate declansa o reactie a sistemului imunitar, cauzand eliberarea unor niveluri crescute de leucocite, hormoni si alte substante printre care histamina, in torentul sangvin, ceea ce va declansa reactia de hipersensibilitate sau alergia.

Alergiile sunt probleme cronice, care nu se pot vindeca, iar animalul care are o alergie la o substanta anume, va fi alergic la aceasta pe toata durata vietii. Cea mai buna solutie este aceea ca animalul cunoscut cu o sensibilitate alergica sa fie tinut departe de respectivul alergen.

Pentru a determina cauza exacta a reactiei alergice si a putea astfel sa o indepartam din mediul de viata al animalului este necesar sa apelam la testele alergologice intradermale.
Testele alergologice intradermale implica mici abraziuni facute pe pielea animalului si injectarea unor cantitati infime de solutie cu potentiali alergeni. Daca animalul este alergic la una din aceste solutii, sistemul imunitar va reactiona rapid si zona respectiva se va inflama.
De asemenea exista si teste de sange prin care se analizeaza nivelurile unor substante chimice care sunt eliberate in torentul sangvin atunci cand organismul este supus unui alergen. Doctor Medic Veterinar Vlad Ghețu