Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui

Marţi, 8 octombrie, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, a avut loc o dublă lansare de carte:   ”Anotimpurile Himerei”, semnată de poeta Daniela Oatu și ”Convorbiri cu Theodor Codreanu”, semnată de  Elena Condrei. Evenimentul, organizat de instituţia gazdă alături de Reprezentanţa Vaslui a Uniunii Scriitorilor din România (USR)- Filiala Iaşi şi de Consiliul Judeţean Vaslui, a fost moderat de scriitorul Cassian Maria Spiridon. 

„Probabil v-aţi obişnuit ca instituţia noastră să genereze evenimente care să răspundă nevoilor dumneavoastră de lectură. În acelaşi timp, probabil v-aţi obişnuit să vedeţi  lansărarea de care au pe prima pagină semnătura unor autori din judeţul nostru. Facem acest lucru din drag pentru dumneavoastră, din respect pentru efortul depus, pentru că aşa este corect şi pentru că este firesc să promovăm opera autorilor vasluieni. Nu sunt foarte mulţi şi în toată această  tentă de gri în care este zugrăvit Vasluiul, noi, aici la Vaslui, este păcat să nu ne preţuim scriitorii”, a afirmat Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene, mulţumindu-le pentru prezenţă celor doi reprezentanţi ai USR-Filiala Iaşi, iniţiatorii evenimentului.

„Aveţi în vaslui scriitori de valoare naţională şi este păcat să nu fiţi alături de ei şi să nu-i respectaţi. Vorbim astăzi de doi profesionişti ai scrisului, Theodor Codreanu, cunoscut eminescolog şi Daniela Oatu, care nu se află la primul volum. Puţini au harul de a scrie, şi mai puţini ştiu să îl folosească. Astăzi avem în faţa noastră doi scriitori care ştiu să îşi folosească harul oferit de Dumnezeu. „, a spus Cassian Maria Spiridon

În prezenţa unui public numeros, despre volumul de versuri semnat de poeta Daniela Oatu au vorbit scriitorii Lina Codreanu, Petruş  Andrei şi Marius Chelaru – redactor şef al revistei „Poezia”.

„Dana Oatu încearcă să aşeze laolaltă două tipuri de paradigme ale existenţei noastre: cea care se situeayă sub semnul realului, aşa cum îl percepem şi resimţim, sub paşii timpului, conştienţi sau nu de efervescenţa fiecărei clipe în parte, şi cealaltă, sub forma imaginarului, a „himerei”, dar fără a se frânge cu totul sub recurenţele afectelor, sentimentelor, în scopul unei autoexplorări poetice. (…) Autoarea mizează mai ales pe metaforă, din dorinţa de a desena cât mai nuanţat ceea ce îşi propune să spună despre toate cele din viaţa sa, dinăuntru or nu, despre gânduri şi renunţări, iubire şi curgerea timpului, himere şi spaime”, a afirmat Marius Chelaru, observând în acelaşi timp sensibilitatea versurilor autoarei.

Poeta Daniela Oatu le-a mulțumit celor prezenți în sală, dar și organizatorilor. ”Am conceput acest volum ca pe o călătorie interioară, aşa cum au intuit şi prezentatorii cărţii. Am spus întodeauna că, în viaţă, cel mai greu drum de parcurs este către noi înşine, indiferent de modul pe care îl parcurgem. (…) Ca să ajungem la noi cei adevăraţi, uneori este nevoie să parcurgem infernul din noi, uneori să trecem prin rai. Şi  când  credem că am ajuns undeva  în al nouălea rai, nu ne rămâne decăt să ne hrănim cu propriile iluzii.  Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără poezie.  Pentru mine, poezia a fost, încă din adolescență, un mod fundamenta de a fi , de a da aripi clipei”, a mărturisit autoarea.

Despre volumul   ”Convorbiri cu Theodor Codreanu” şi despre Theodor Codreanu a vorbit criticul literar  Teodor Pracsiu. ”Avem parte de o carte specială dedicată, evident, lui Eminescu. Theodor Codreanu este un ”eminescolog” reputat, un prozator cu mari resurse, un critic literar de mare forță, publicist şi umorist.  A scris un număr de peste 50 de cărţi. Ei bine, autorul nu a scris nici măcar o carte facilă, de improvizaţie.  Domnul Codreanu, „Homer” al nostru, nu oboseşte niciodată. Are numai cărți solide, cărți serioase, bine argumentate. Căt este dumnealui de blând, are un condei iute, acidulat şi virulent. Dumnealui este un polemist de forţă, intrând în polemică cu alţi eminescologi, dar moderat şi cumpănit în ton. De aceea cărţile lui nu au erori de judecată. Teodor Codreanu este un atlet de forţă, care aleargă singur pe drumul literaturii, noi, toţi ceilalţi venind din urmă.” 

„Cartea, într-un fel mă reprezintă pentru că lămureşte nişte nuanţe pe care nu reuşisem să le exprim în cărţile anterioare. Sunt şi lucruri mai noi şi fiecare poate să le depisteze sau să treacă pe lângă ele cu indiferenţă”, a spus  Teodor Codreanu.                                                                                                                                 (Mihaela Zărnescu)