Atenție la gripă! DSP Vaslui recomandă
Pentru menţinerea stării de sănătate și evitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecţii respiratorii, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui face o serie de recomandări pentru populație.
Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Există o serie de virusuri care circulă în aceeași perioadă a anului, dau simptomatologie asemănătoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evoluția mai ușoară.
O viroză respiratorie cauzată de alte tipuri de virusuri decât virusurile gripale poate fi recunoscută după debutul mai lent al bolii (stare subfebrilă, rinoree, usturimi în gât, dureri de cap) și după evoluția mai ușoară. Gripa este produsă de virusul gripal și este foarte contagioasă, sezonul rece favorizând îmbolnăvirile. Gripa se transmite ușor datorită condițiilor favorizante cum ar fi aglomerările urbane, colectivitățile de copii și adolescenți.
Gripa se transmite pe cale aeriană:
- Direct prin tuse sau strănut;
- Indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, etc.)
Boala debuteaza brusc, la 1 – 2 zile de la contactul cu o persoană bolnavă.
Simptome :
- Febră 39 – 40 grade Celsius;
- Frisoane;
- Cefalee (dureri de cap);
- Dureri musculare;
- Astenie fizică (slăbiciune);
- Congestionarea faringelui (roşu în gât);
- Tuse frecventă, uscată, obositoare;
- Inapetenţă (lipsa poftei de mâncare);
- Greţuri, vărsături;
Măsuri generale de prevenţie a îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecţii respiratorii:
- Evitarea contactului cu persoanele bolnave;
- Evitarea zonelor cu aglomerație umană;
- Asigurarea unei alimentaţii bogate în legume și fructe proaspete, cu conţinut ridicat de vitamina C;
- Hidratare corectă;
- Menţinerea unei igiene corporale riguroase cu spălarea frecventă a mâinilor;
- Izolarea persoanelor bolnave în încăperi corespunzătoare din punct de vedere igienic și asigurarea unei ventilaţii corespunzătoare;
- Aerisirea încăperilor și a spaţiilor de lucru cu menţinerea unei temperaturi ambientale optime;
- Izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea răspândirii bolii în colectivităţi.
Măsuri specifice:
- Vaccinarea antigripală protejează persoana vaccinată doar faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, și nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar cu evoluţie mai ușoară.
Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon se desfășoară prin cabinetele medicilor de familie și în unităţile sanitare cu paturi.
Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, dar și copiii şi bătrânii instituţionalizaţi precum şi personalul medico-sanitar. De asemenea, vaccinul gripal se administreaza și gravidelor.
Reamintim populației că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corespunzător.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.
Ca urmare a creşterii numărului de infecţii respiratorii acute, precum şi a intensificării activităţii gripale, DSP a recomandat unităţilor medico-sociale din judeţ să implementeze următoarele măsuri:
- Restricţionare/interzicerea (dupa caz) accesului vizitatorilor ȋn unitate;
- Interzicerea accesului vizitatorilor care prezintă simptomatologie respiratorie;
- Efectuarea zilnic, la intrarea ȋn serviciu, a triajului epidemiologic al personalului, ȋn fiecare secţie/compartiment;
- Efectuarea triajului epidemiologic a beneficiarilor la internare pentru evitarea constituirii unor situaţii de risc epidemiologic;
- Angajaţii depistaţi cu simptomatologie respiratorie vor fi scoşi temporar din sectorul de activitate;
- Asigurarea, ȋn fiecare compartiment, a echipamentului de protecţie ȋn cantităţi suficiente; acesta să fie utilizat corect, conform protocoalelor existente;
- Spălarea mâinilor – este metoda cea mai eficientă de reducere a transmiterii;
- Aerisirea spaţiilor ȋn care se desfăşoară activităţile;
- Se recomandă vaccinarea personalului nevaccinat până ȋn prezent.