„Vreau să fiu sănătoasă, să nu mai plângă mama!”
Femeia din faţa mea e un munte de lacrimi… E tânără, e frumoasă şi, probabil, are un zâmbet superb. Dar eu nu îi văd zâmbetul. Nu îi văd decât durerea, tristeţea şi disperarea care răzbat din toată fiinţa ei. Îmi vorbeşte repede, precipitat, de parcă ar vrea să îmi spună dintr-o dată tot ce are pe suflet. Şi îmi spune despre copila ei cea mare, care acum termină clasa a VIII-a, care e un copil bun, dar pe care simte că a neglijat-o din cauza problemelor de sănătate pe care le are cu fetiţa cea mică, Daria, care are un singur rinichi funţional, dar şi dureri insuportabile. Şi povesteşte cum fetiţa, care de multe ori refuză să spună că o doare, dacă o întreabă cineva ce îşi doreşte, spune de fiecare dată doar atât: „Vreau să fiu sănătoasă, să nu mai plângă mama!”. O dorinţă greu de obţinut, în condiţiile în care sănătatea costă, iar femeia nu are niciun ajutor.
Dintr-un teanc gros de acte, Mioara Huţanu îmi arată diagnostice, trimiteri, scrisori medicale, rezultate la analize, chitanţe. Printre multe altele, văd o chitanţă de 2.400 lei pentru un medicament, o alta, eliberată cu nici o săptămână în urmă, de 4.300 lei pentru o ecografie. Compar teancul de acte din faţa ei cu grosimea unei cărţi, şi îmi dau seama că femeia are peste patru sute de pagini care stau dovadă a celor spuse de ea. Din ochii frumoşi, albaştri, curg lacrimi grele pe care, din când în când, le şterge cu palma, pentru ca imediat obrazul să îi fie scăldat de alte lacrimi. Plânsul ei e mut, dar toată fiinţa ei e durerea unei mame care ştie că trebuie să lupte pentru copilul ei ăi se vede neputincioasă pentru că, pur şi simplu, nu face faţă cheltuielilor impuse de boala Dariei, fetiţa ei cea mică.
Daria Lavinia Huţanu, pe numele ei întreg, a venit pe lume pe 27 octombrie 2007. O binecuvântare pentru familia care mai avea o fetiţă şi care îşi mai dorea un copil. Doar că la scurt timp au apărut şi problemele de sănătate. La început medicii nu şi-au dat seama care sunt problemele reale. A fost diagnosticată cu un sindrom, apoi ca suspectă de epilepsie şi a primit tratamente conform diagnosticului,. Doar că starea ei de sănătate s-a agravat
După şase ani de tratamente inutile, medicul pediatru Florin Popa de la Spitalul municipal „Elena Beldiman” Bârlad a depistat că, de fapt, problemele fetiţei erau legate de afcţiuni renale. Analizele şi ecografiile ulterioare au confirmat: Daria avea un rinichi atrofiat , nefuncţional , iar cel de-al doilea era fisurat. De atunci, fata merge mai mereu la Iaşi şi la Cluj, la clinici specializate de urologie. Nu demult, medicii i-au eliminat rinichiul care nu mai funcţiona. Dată fiind vârsta ei, Daria nu a fost pusă pe o listă de transplant, dar starea ei este mereu monitorizată şi, periodic, i se injectează un gel în rinichiul fisurat.
4.512 lei scrie pe o chitanţă datată pe 1 iunie, pe care scrie sec „ecografie”. Pentru că, oricât s-ar părea de ciudat, guvernanţii noştri au stabilit destul de clar un număr precis de analize decontate de stat pentru toate tipurile de pacienţi. Iar costurile necesare tuturor analizelor şi tratamentelor Dariei sar mult din tiparele stabilite. Stau dovadă yecile de chitanţe pe care le are femeia în dosar.
Iar mama, neputincioasă, doar plânge. Pentru că este singură şi nu mai poate face faţă tuturor cheltuielilor. O întreb unde este soţul ei „A fost prea greu pentru el… A plecat!” Nu îl condamnă, nu îl acuză, chiar dacă nu primeşte niciun ajutor din partea lui. A rămas ea să lupte. „M-au ajutat mult colegii mei de serviciu, cunoştinţele din Zorleni, şi la intervenţia soţului unei colege, chiar o doamnă de la un ziar a scris despre noi. Au fost atunci oameni care ne-au ajutat şi au virat atunci în cont nişte bănuţi. Ne-au ajutat, dar la noi cheltuielile sunt permanente”, ne mai spune Mărioara Huţanu.
Femeia nu este obişnuită să ceară, dar este conştientă că, fără ajutorul celor care înţeleg prin ce trece, nu îşi va putea salva copilul. Cei care vor să o ajute, o pot contacta direct la numărul de telefon 0752.685.748 sau au la dispoziţie conturile deschise pe numele mamei, Mioriţa Huţanu:
RO56RNCB0260112174680001 – în lei şi
RO29RNCB0260112174680002 – în valută