Viteza te lasă fără permis! Numai ieri polițiștii vasluieni au reținut 30

În cursul zilei de ieri, 9 mai, în intervalul orar 10.00 – 18.00, 16 polițiști din structurile de poliție rutieră ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat pe drumurile naționale de pe raza județului Vaslui, pentru creșterea siguranței traficului rutier și prevenirea accidentelor rutiere.

 În cadrul activităților au fost verificate peste 90 de vehicule și legitimate peste 100 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 79 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 59.000 lei, pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice), cele mai numeroase abateri fiind cele privind nerespectarea regimului legal de viteză (63).

De asemenea, au fost reținute 30 de permise de conducere și retras 1 certificat de înmatriculare (lipsă asigurare răspundere civilă auto).

Principala cauză care a condus la reținerea permiselor de conducere a fost  cea legată de nerespectarea regimului legal de viteză (28), viteza înregistrată depășind cu peste 50 km/h limita legală admisă pe respectivele sectoare de drum.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

 Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.