”Vaslui, polul sărăciei!” Așa să fie?!

Vin alegerile și o mare televiziune națională și-a propus să dea cu PSD-ul de pământ! Și a început (cum altfel?!) de la Vaslui, județul  condus de ani de zile de PSD, ținând morțiș să arate unei țări întregi că aici s-a răsturnat căruța cu proști, bețivi și puturoși. Într-un amalgam de imagini mai vechi și mai noi, într-un reportaj făcut pe fugă și vădit tendențios, echipa televiziunii respective a trecut în revistă toate ”petele negre” ale județului: școala de la Fâstăci, spitalul închis de la Negrești, două familii sărace și un nene băut .

Iar eticheta pusă județului a dat și titlul emisiunii de astăzi, îndelung promovate pe parcursul întregii săptămâni: ”Vasluiul, polul sărăciei!”.  A fost prima minciună, pentru că, statistic, luând ca indicator  relevant veniturile proprii, Vasluiul este al cincilea cel mai sărac județ din țară, după Giurgiu, Covasna, Mehedinți și Ialomița. Motiv pentru care am început să numărăm neconcordanțele…

Onorabilii domni din Capitală au anunțat cu trâmbițe și tobe că aici unul din zece  locuitori apți de muncă nu lucrează. Asta potrivit unor rapoarte statistice din 2017. Fără a  face legătura cu ”cei care nu lucrează”, tot ei au adus în discuție miile de părinți plecați la muncă în strainătate. Care fac parte totuși din cei 10% înregistrați ca fără loc de muncă…

”Sunteți mulțumit de banii pe care îi câștigați cu ziua?”, a întrebat reportera un bărbat.  Ținând cont că o zi de muncă se plătește între 50 și 100 lei, sau că muncile precum tăiatul  lemnelor, curățatul zăpezii, reparatul unui gard sau cărăușia cu căruța aduc  chiar și 20-30 lei  într-o oră, raspunsul e simplu.  Problema rămâne cea de educație, dar dacă generalizăm, ce am putea spune de locuitorii din Prahova după ce ne uităm la un astfel de filmuleț?

Într-o brambureală prea puțin coerentă, cu imagini de săptămâna trecută și de acum 15 ani, menite să scoată în relief toate ”bubele”  județului, am vazut spitalul închis de la Negrești, fără să se pomenească un cuvințel despre investițiile uriașe care s-au făcut și se fac încă la Spitalul Județean de Urgență, unul dintre cele mai moderne spitale publice din România. S-a vorbit despre drumurile proaste, fără să se ia în calcul investițiile în infrastructură făcute în ultimii ani,  vezi articolul:

Raportul de activitate al Consiliului Județean Vaslui pentru anul 2018

Pornind de la un caz din 2007, stimabilii reporteri de la PROTV au ajuns la concluzia că în județul nostru este îngradit accesul copiilor la educație.  Pentru ca problema să pară și mai gravă, se strecoară și afirmația că la nivel național avem cea mai  mare rată a abandonului școlar.   Potrivit statisticilor, județul Vaslui se află undeva în coada clasamentului, județele fruntașe la acest capitol fiind  Brașov, Călărași și Arad, cu o rată a abandonului de peste 4,5% față de 1,8% la Vaslui. Și toate aceste afirmații vin  în timp ce elevii vasluieni cuceresc trofee peste trofee la tot felul de competiții școlare și extrașcolare derulate  la nivel național.

Desigur, reportajul nu putea fi complet dacă nu se aducea în vizor președintele Consiliului Județean, Dumitru  Buzatu și familia acestuia. Care, fără părtinire, au demonstrat în ani de zile că au avut înțelepciunea să atragă în rândurile partidului cam toți oamenii de valoare din județ… Ce au făcut și ce nu au făcut pentru județ, se poate lesne vedea în rapoarte oficiale publice, cum este cel  de mai sus, rapoarte ce pot fi găsite pe saitul Consiliului Județean sau al Parlamentului. Cum s-au prezentat în fața reporterilor care au năvălit în birourile lor, e o poveste pe care e greu să o comentezi când nu știi ce și cât s-a tăiat la montaj, ”ca să iasă ce trebuie!”.

Una peste alta, reportajul de la ”România te iubesc” a încins spiritele pe rețelele de socializare, dându-le apă la moară opozanților PSD care au și sărit să arate cu degetul către ”ciuma roșie”. Și uite așa, fără să fim cu nimic mai buni decât cei de lângă noi, dar înjurându-ne unii pe alții cu năduf, ajungem din nou de râsul lumii… (Mihaela Zărnescu)