Vasluiul, gazdă e ediției a IX-a a Congresului Național de Istoria Medicinei
Joi, 23 mai, la Vaslui au debutat lucrările celei de-a IX-a edițe a Congresului Național de Istoria Medicinei, eveniment organizat de Societatea Română de Istorie a Medicinei, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Județean Vaslui, filiala Vaslui a Colegiului Medicilor, cu Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Direția de Sănătate Publică Vaslui, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” și cu Societatea Română de Istorie a Medicinei.
În perioada 23 – 25 mai, 150 de personalități din mediul universitar și preuniversitar medical, dar și ale vieții culturale din țară și străinatate sunt prezente la Vaslui, la cea de-a IX-a ediție a Congresului Național de Istoria Medicinei. Sunt răsplătite astfel nu doar eforturile făcute în ultimii ani de modernizare a Spitalului Județean de Urgență și de îmbunatățire a serviciilor medicale oferite aici, dar și rolul important pe care această zona l-a avut în dezvoltarea asistenței medicale dinn România.
La festivitatea de deschidere, oaspeții au avut parte de un recital al Coralei Fantasia, dar și de mesajele de bun venit din partea autorităților locale.
“Vasluiul are minunatul privilegiu de a vă avea ca oaspeți cu ocazia celui de-al IX-alea Congres Național organizat de Societatea Română de Istoria Medicinei. Este un prilej pentru noi locuitorii acestei vechi urbe de a vă prezenta un colț de istorie, fie si sub aspectul medicinei timpurilor care s-au scurs, ca să nu mai vorbim de marile personalitãti ale medicinei românești care au poposit aici sau au plecat. Am în minte pe nemuritorul Carol Davila, ctitorul sistemului sanitar si învãtãmântului medical românesc, pe medicul poporului sau amicul copiilor Iacob Felix, pãrintele igienei si demografiei românesti, Anastasie Fãtu, ctitorul învãtãmântului medical preuniversitar etc. În speranta cã întâlnirea noastrã va oferi acest suport spiritual și moral atât de necesar reușitelor cotidiene, doresc un sejur plãcut tuturor, la Vaslui “, a spus, în deschiderea Congresului, președintele Comitetului de Organizare, dr. Valeriu Lupu.
În următoarele două zile, participanți vor dezbate subiecte actuale legate de Medicina românească – medicina europeană; Istoria culturală a învățământului medical în România; Istoria pediatriei în România și Bioetica cercetării biomedicale – Probleme de prioritate.
Medicina vasluiană va avea un moment distinct în cadrul Congresului, ocazie cu care va fi reactualizată monografia spitalului Dimitrie Drăghici (actualul Spital Județean de Urgență Vaslui) și va fi dezvelit bustul marelui chirurg Gheorghe Andreescu.