Mii de carnete de muncă, uitate la ITM

În prezent, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui mai are în administrare un total de 7603 cărţi de muncă, astfel:Vaslui – 4069, Bârlad – 2002, Huşi – 1532.

Cele mai vechi carnete sunt depozitate la Inspecţia Muncii încă din anul 1997. Termenul de predare a fost 30 iunie 2011, dar pentru că angajatorii şi titularii nu au ridicat documentele, termenul a fost prelungit. Motivele pentru care vasluienii nu îşi ridică cărţile de muncă sunt diverse.

Chiar dacă de la data de 1 ianuarie 2011 a fost abrogat Decretul nr. 92/1976 privind carnetele de muncă, aceste documente continuă să fie importante pentru salariaţi. Potrivit înscrisurilor, posesorii îşi pot dovedi vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, fiind singurul act oficial prin care se dovedeşte vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechimea în funcţie, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de muncă cu condiţii deosebite, retribuţia tarifară de încadrare şi alte drepturi ce se includ în aceasta.

Carnetele de muncă sunt predate, de regulă, titularului. În cazul în care titularul este decedat, acestea sunt predate urmaşilor de drept.

Deoarece dovedirea vechimii în muncă se face doar pe baza acestor carnete de muncă, invităm pe această cale persoanele care nu şi-au ridicat până la această dată actul doveditor, să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui pentru a intra în posesia lor.