Început de octombrie cu… acte false, la PTF Albița

Un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 un permis de conducere și două pașapoarte, toate false, au fost descoperite de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița, în doar cîteva zile. Alături de acestea, două microbuze, cu numere de Elveția, radiate din trafic .

În data de 3 octombrie a.c., în jurul orei 11.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară ca pasageră  într-un autoturism, o tânără din R. Moldova, în vârstă de 31 de ani.

La controlul de frontieră, tânăra  a prezentat alături de documentele personale de identitate și un certificat de vaccinare împotriva Covid-19, tip vaccin Pfizer Biontech.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, polițiștii au efectuat verificări suplimentare,  ocazie cu care au constatat că acesta este fals, fiind eliberat  unei alte persoane.

Cu privire la cele constatate, femeia a declarat că și-a realizat singură certificatul de vaccinare împotriva Covid-19 prezentat la control, modificând datele de identitate de pe certificatul original.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Permis auto fals procurat cu 800 de euro

În data de 02 octombrie a.c., în jurul orei 09.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, pasager într-un autoturism, un cetățean bulgar în vârstă de 21 de ani.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi a persoanei, ocazie cu care în portofelul tânărului a fost descoperit un permis de conducere cu însemnele autorităţilor  din Polonia, cu datele sale de identificare.

Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals.

Tânărul a declarat că a procurat permisul de conducere descoperit la controlul de frontieră contra sumei de 800 de euro și că urma să folosească documentul pentru  a-și găsi de lucru mai uşor într-o ţară din Spaţiul Schengen.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Cetățeni turci, cu documente false

În data de 01 octombrie a.c., în jurul orei 17.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iași, s-au prezentat pentru a intra în ţară, ca pasageri într-un autocar cu destinația Germania, doi cetățeni turci în vârstă de 31, respectiv 32 de ani.

La controlul de frontieră, cei doi tineri au prezentat pașapoarte eliberate de autoritățile din Turcia.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate la control au fost efectuate verificări specifice, în urma cărora polițiștii de frontieră au stabilit că pașapoartele prezentate la control nu îndeplinesc condițiile de formă și fond ale unora autentice, fiind false. 

Cu privire la cele constatate, bărbații au declarat că au procurat documentele descoperite la controlul de frontieră în R.Moldova prin intermediul unui conațional și că intenționau să ajungă cu ajutorul lor în Germania.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cele două cauze sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Microbuze cu numere de Elveția,  radiate din circulaţie

La sfârșitul săptămânii trecute, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iaşi, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control doi bărbați cu cetățenie română și R.Moldova, în vârstă de 32, respectiv, 34 de ani, fiecare conducând câte un microbuz cu numere de înmatriculare specifice Elveției.

La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate la control pentru autovehiculele în cauză, polițiștii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că acestea sunt radiate din circulaţie de autorităţile din Elveția, începând cu data de 10.05.2021, respectiv 01.07.2021.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cele două cauze sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.