Trei conducători auto cu alcoolemie mare, trei dosare penale

La sfârșit de săptămână, Serviciul Rutier Vaslui a coordonat, la nivel județean, o acţiune pentru reducerea accidentelor rutiere produse, în special, ca urmare a conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma activităţilor de control, au fost constatate 4 fapte penale, din care trei infracțiuni de conducere a unui autovehicul de către o persoană cu alcoolemie peste limita legală şi au fost întocmite tot atâtea dosare penale.

Marius C, de  28 ani, din municipiul Bârlad, a fost oprit în tafic de  Polițiști din cadrul Biroului Rutier Bârlad . Acesta conducea un autoturism pe DJ 243, deși anterior consumase băuturi alcoolice. Testare tânărului cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,89 mg/l alcool pur în aer expirat. Marius C. a fost condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Ion P.,  de 61 ani, din comuna Muntenii de Sus a fost identificat de către poliţiştii Serviciului Rutier în timp ce conducea un tractor pe D. 244 K, pe raza localității Muntenii de Sus, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării alcoolscopice, a rezultat o valoare de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Bărbatul a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe Mihai B, în vârstă de 58 ani, domiciliat în municipiul Vaslui, , poliţişti din cadrul Serviciului Rutier l-au depistat pe DJ 245 A, pe raza comunei Muntenii de Jos , la volanul unui autovehicul. Poliţiştii i-au solicitat bărbatului să efectueze testarea cu aparatul alcooltest, rezultatul obţinut fiind de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.

“În cele trei cauze sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin.1 din Codul Penal, motiv pentru care poliţiştii au întocmit pe numele conducătorilor auto dosare penale. De asemenea, poliţiştii au constatat 6 contravenţii de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi au reţinut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, permisele celor depistaţi”, se arată într-un comunicat al IPJ Vaslui.

Poliţia Română atrage atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, a celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.