Sf. Foca, un sfânt al focului! Tradiții și obiceiuri

Despre Foca se zice că este cel care pedepseste oamenii cu  incendiile şi arşiţa care pârjoleste câmpurile cu grâne, se crede că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul lui Sfântului Ilie, sărbătoarea ţinându-se în popor tot de frica focului, dar şi a bolilor.

Tradiţii: Foca sau Opârlia – este aceeaşi sărbătoare! La câmp este numită Foca, iar la munte Opârlia, mai este un supranume al sfintei mironosiţe Maria Magdalena.

Se spune că (Ilie) Pălie naşte focul, iar Foca suflă în acel foc şi‑l măreşte.  Iata o poveste care arata ce pațesc cei care nu respecta ziua de prazmuire a sfantului Foca:

Un om s-a dus la seceră în ziua lui Foca şi după ce a lucrat mai mult timp, un vânt năprasnic i-a risipit toată munca. A urmat o ploaie cu grindină care l-a omorât, de nu l-au putut nici îngropa.

Pentru bunul mers al vieţii şi al treburilor:

În această zi se culege de obicei sovârvul. Denumiri populare: trifoişte, busuioc de pădure, mageran sălbatic, busuiocul feciorilor.care este si o minunata planta medicinala. Gospodinele îl folosesc la boitul sau vopsitul lâneturilor şi firelor de cânepă; ele au credinţa că dacă îl culeg în ziua de Foca, roşul căpătat din sovârf va fi roş ca focul.

Apărător de rele şi durere:

Pentru a se proteja de necazurile care ar putea fi pricinuite de focuri, a intrat în obiceiul localnicilor de la sate, insa si a celor care muncesc cu focul, ca în această zi să nu se lucreze până la prânz şi „să se ţină ca apărare de foc” în special „de cei care lucrează cu petrolul”. „Tot în această zi nu se coace, nu se toarce, nu se dă foc din casă şi este interdicţie la scăldat”, menţionează lucrările de specialitate care, la unison, insistă că „la 23 iulie, când este sărbătorit Sfântul Foca, nu se lucrează, pentru ca gospodăria să fie ferită de trăsnet şi de foc”, sau că „nu se ţine sărbătoare, dar sunt oprite unele lucrări de câmp şi se posteşte pentru a fi protejate culturile de arşiţă, secetă, incendii”.

Tradiția cere să se lucrează până la amiază. Iar a face treaba pe langa foc este un pericol, că este o zi rea de ars! Provoacă incendii şi arsuri pe corp, dacă nu i se prăznuieşte ziua. Foca se ţine ca să ferească recoltele de opăreală. Pe Foca şi Pantelimon îl sărbătoresc cu deosebire femeile. Nicidecum nu‑i iertat a face pâine în cuptor, căci sau arde casa, sau curge sânge din pâine. Se mai ţine să nu le trăsnească vitele!

Din volumul: Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Ed. Paideia, Bucureşti, 2001, 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.