Preotul Constantin Necula, în conferință la Vaslui: ”Dacă vreți respect, câștigați-l în fiecare minut din viața voastră!”,

Teatrul de Vară a devenit neîncăpător astăzi, pentru sutele de vasluieni, majoritatea tineri, veniți din toate colțurile județului, care au ținut să participe la conferința susținută de părintele profesor Constantin Necula în cadrul unui eveniment organizat în premieră în Vaslui, ”Întâlnirea Tinerilor Ortodocși”

În deschidere, alături de părintele Necula au urcat pe scenă  Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, dar și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, prefectul Eduard Popica și viceprimarul Dragoș Cazacu, care au mulțumit invitatului prezent.

În prima parte a conferinței, părintele Necula a făcut referire la tema propusă de organizatori: „Unitate, libertate și responsabilitate în viața tinerilor – Tânărul între esență și aparență”. Iar subiectele atinse de conferențiar au fost multe și diverse, atingând toate domeniile importante ale vieții sociale, de la atitudinea în societate și față de educație, și până la aspectele legate de politică.

”Astăzi, scuipându-ne, zicem că  facem politică! Înjurându-ne, spunem că noi comunicăm social! Dând cu pumnul în masă, credem că ne rezolvăm problemele! Și nu în ultimul rând, impunându-ne punctul de vedere, cu orice risc și cu orice preț, credem credem că avem dreptate! Unii au murit pentru întâlnirile noastre. Să nu uitați nici-o clipă că tinerețea pe care ne-o trăim este tinerețea ratată a înaintașilor noștri. Ce n-ar fi dat bunicii voștri să circule atât de repede de la Iași, sau de la Bârlad, până la Vaslui…Mâ gândeam că cea mai mare minune din ultimii o sută de ani este că mai suntem încă unitari. Dar suntem oare și mai creștini decât acum o sută de ani? Suntem mai români ca acum o sută de ani, la cum ne comportăm? Nu prea! De aceea, v-aș ruga să treceți acum de la aparența tinereții,la esență”,  a spus părintele conferențiar, sfâtuindu-i pe tineri să petreacă mai puțin timp cu telefonul în mână și să pună mâna pe o carte sau să socializeze cu cei de vârsta lor, să renunțe la englezismele ”care dau bine” în favoarea limbii române, să-și trăiască tinerețea bucurându-se de ceea ce este în jurul lor. !”Am constat că nu mai sunt copii care să fure cireșe!”, a spus profesorul.

Cu umor și într-un stil  nonconformist, părintele le-a vorbit tinerilor despre adevăratele valori ale lumii creștine, dar și despre tentații, fățărnicie sau despre cât de nociv este fanatismul, indiferent de domeniul în care se manifestă.

După prelegerea de început, părintele Necula a răspuns, timp de mai bine de două ore şi jumătate, întrebărilor venite de la  tinerii din public:

”Dacă vreți respect, câștigați-l în fiecare minut din viața voastră!”,

”De gelozie te vindecă doar Dumnezeu! Nu există o rugăminte pentru omul posesiv și gelos, să spui: ”Doamne, scoate dracul geloziei dintr-însul”, că probabil și mulți preoți ar cădea pe jos! Nu se vindecă dându-i mai mult, ci prin acea atitudine din care să înțeleagă că jenează gelozia lui”

”E simplu să vă faceți un viitor fără să renunțați la părinmți! Construiți-l cât mai aproape de ei!. Asta până la căsătorie!. Pentru că să îți suni băiatul din cinci în cinci minute să vezi cum face nora mâncare, e socrită cronică! Asta nu înseamnă că nu trebuie ne prețuim și să ne respectăm părinții”

”Cum vă descoperiți personalitatea? În timp. În momente de criză. Atunci se vede… Suntem creștini deosebiți, până ne împiedicăm de prima bordsură și ne amintim de tot ce spuneam pe terenul de fotbal când nu ne auzeau părinții. Ping! Atunci se vede cine suntem.”

”România nu trebuie schimbată. Noi trebuie să ne schimbăm. Să nu mai dăm șpagă ”săracului” doctor sau profesor, să nu schimbăm ce nu trebuie schimbat… De exemplu, Abecedarul. Să explice cineva stimabililor din educație că A mare șio A mic de mână se scriu tot ca acum 200 de ani!”

”Rolul metaniei este de a ne da seama cât suntem de neputincioși  atunci când nu mai putem să le facem. Eu, mai mult de două, nu pot să fac! Așa  mi-am dat seama că sunt neputincios! Credeți că metaniile ar putea salva România?”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.