Regal de comedie, la Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” 2018.

 A intrat în obișnuința acestor locuri ca, o dată la doi ani, în mijlocul toamnei,  la Vaslui să se desfășoare,  Festivalului de Umor „Constantin Tănase” După o reţetă intrată în tradiție,  instituțiile  care finanţează evenimentul sunt, pe de o parte Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” şi Muzeul Judeţean „ Ştefan cel Mare” Vaslui, şi, pe de altă parte, Primăria Vaslui .

CJCPCT Vaslui este instituţia care se ocupă de  spectacolele de teatru care vor avea loc atât la Sala Mare cât şi la Sala Studio a Casei de Cultură, dar şi de cele două concursuri de interpretare.

Potrivit directorului instituției, Lucian Onciu, la această dată programul este definitivat, iar  organizatorii pun la punct ultimele detalii legate de promovarea și buna organizare a evenimentului, iar în program sunt doar spectacole de primă mână ale teatrelor de comedie din țară, dar și din Republica Moldova.

”O noutate a acestei ediții este prezența caravanei filmului, prezentă în șase din cele opt zile ale festivalului. Nu am stabilit încă unde se vor desfășura proiecțiile, dar avem ca variante Centrul Civic, Teatrul de Vară sau, în caz de vreme nefavorabilă, Sala Sporturilor. Îmbucurător este și interesul din ce în ce mai mare al tinerilor față de acest festival. Astfel, dacă la ediția precedentă am avut 64 de voluntari, la această ediție s-au înscris nu mai puțin de 250, în acest moment fiind acceptați 140. Ei sunt parte din evenimentul nostru și vom încerca să-i implicăm în atmosfera de festival și, sper eu, ca tot ceea ce am gândit pentru cea de-a XXV-a ediție să fie pe placul publicului.

Dar avem semne că interesul pentru această manifestare este crescut și, deja, de trei ediții, avem o problemă: aceea a faptului că abonamentele și o mare parte din bilete se vând încă din prima zi. De accea am stabilit că vom începe întâi cu vânzarea abonamentelor , în zilele de 12 și 13 septembrie, cu precizarea că în ziua de 12 septembrie nu vor fi vândute mai mult de 4 abonamentede persoană. Va fi un număr de maxim 300 de abonamente, urmând ca de pe 14 septembrie să se pună în vânzare și biletele. Acestea vor fi distribuite de la casa de bilete a Teatrului de Vară.  Prețul unui abonament pentru cele opt zile este de 200 lei și acestea, ca și biletele, vor fi valabile doar pentru spectacolele de la Sala Mare a Casei de Cultură. Sunt prețuri acceptabile, în raport cu prețurile obișnuite la spectacolele desfășurate de teatre la sediul prpriu sau în turnee.

Ca și la ediția precedentă, pentru că ne dorim ca un număr cât mai mare de vasluieni șă se bucure de aceste zile, avem mai multe locații în care se desfășoară spectacole. Astfel, în Centrul Civic, avem la deschidere Teatrul ”Masca”, care va susține două spectacole, și negociem pentru al treilea, iar joi, 4 octombrie, un recital ”Fără Zahăr”. În caz de vreme nefavorabilă, recitalul se va desfășura în Casa de Cultură, după concertul Ada Milea& Bobo Burlăcianu.  Vineri, 5 octombrie, după spectacolul de teatru, caricaturistul Costel Pătrășcan și cantautorul Daniel Iancu vor prezenta un proiect inedit, în care muzica se împletește în mod fericit cu proiecția de caricatură. În fiecare seară, se vor desfășura spectacole la Sala Studio, iar concursul de interpretare și creație umoristică se va desfășura în acest an la Teatrul ”Victor Ion Popa” Bârlad”, ne-a precizat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui. 

Potrivit organizatorilor, seria spectacolelor de teatru din cadrul celei de-a XXV-a ediții a Festivalului de Umor de la Vaslui o va deschide Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” București, cu spectacolul ”TĂNASĂ… la el ACASĂ”, în regia lui Alexandru Arșinel.

Luni, 1 octombrie, pe scenă vor urca actorii Teatrului ”Mihai Eminescu” Chișinău, cu spectacolul ”Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Târșu. Piesa este o veritabilă tragicomedie, unind în scenele sale un umor special cu niște niște trăiri profunde, care chiar pot provoca lacrimi sincere.  Actorii, nume mari ale scenei din Republica Moldova, garantează reușita spectacolului.

Marți, 2 octombrie, Teatrul Național ”Radu Stanca”, Sibiu  prezintă  piesa ”Iubire cu năbădăi”, de Marc Camoletti, în regia lui Șerban Puiu. O comedie clasică, de situație, pornind de la o încercare de adulter, pentru a cărui mascare se pune în mișcare un întreg mecanism al deghizărilor, minciunilor, într-un ritm amețitor în care personajele își dezvăluie treptat adevătata identitate, scopurile și caracterul.

Miercuri, 3  octombrie,  Teatrul ”Odeon” prezintă un spectacol clasic,  ”Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, regia Alexandru Dabija

Joi 4 octombrie, ”Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani vine cu un spectacol inedit: ”Bocitoarele Vesele”. Alexandru Vasilache, autorul dramatizării şi regizorul acestui spectacol vine cu o adaptare a piesei lui Shakespeare, „Mult zgomot pentru nimic“, pe care construiește un spectacol cu puternică tentă folclorică românească, plin de vervă și de umor.

Vineri, 5 octombrie,  Teatrul de Comedie București aduce în scenă piesa  ”Breaking News”, adaptare după ”Ultima oră”, de Mihail Sebastian. Spectacolul, regizat de  Mircea Cornișteanu aduce pe scenă lumea  șacalilor din  presa interbelică și cea a marilor  afaceriști, într-un ”dialog al surzilor” care stârnește râsul dar și constatări amare,legate de actualitatea unor situații.

Sâmbătă, 6 octombrie, Teatrul Independent București, vine la Vaslui cu piesa ”Acum ori niciodată”, după textul omonim al lui Valentin Krasnogorov,  în regia lui Mihai Constantin. Piesa preia una dintre cele mai populare teme din istoria  omenirii, căsătoria și o dezvoltă în tablouri şi situaţii în care spectatorul se poate uneori recunoaște.

Duminică, 7 octombrie, Compania ”Liviu Rebreanu”  a Teatrul Național Târgu Mureș prezintă piesa ”Dinte pentru dinte”, după ”Zeul Carnagiului”, de Yasmina Reza, regia artistică Cristian Juncu. Piesa surprinde, în mod treptat, comicul care duce la demascarea aparențelor de eleganță a două familii, strădania lor de a acoperi furia și dezgustul prin ospitalitate și toate frustrările pe care cuplurile le țin ascunse și care, în cele din urmă, răbufnesc fără menajamente. Mihaela Zărnescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.