Proiect de 100 milioane lei, pentru modernizarea transportului public, semnat astăzi la Primăria Vaslui

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl,  și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE), Vasile Asandei, au semnat marţi, 28 ianuarie, contractul de finanțare europeană pentru proiectul ”Extinderea rutelor, traseelor şi staţiilor pentru transportul public de călători” în valoare de 108, 87  milioane de lei, din care valoarea nerambursabilă este de 100.13 milioane lei.

Proiectul cuprinde trei componente. Prima prevede extinderea reţelei de transport în comun cu 342 stâlpi, 10,3 km rețea transport cale dublă, 25 de stații de transport nou create, 69 de stații de transport modernizate; a doua componentă vizează “Sistemul detransport inteligent”, şi include introducerea unuisistem automatizat de vânzări bilete, a unui sistem de monitorizare a flotei de transport şi un sistem de informații pentru stațiile de călători. A treia componentă vizează achiziționarea de vehicule de transport de călători ecologice, mai exact a unui număr de 8 autobuze hibrid cu minim 67 de locuri şi a 10 troleibuze cu minim 90 de locuri.

Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile,având ca obiectiv principal reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ, prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Despre Valoarea şi importanţa proiectelor finanţate prin POR  a vorbit primarul Vasile Pavăl.

Pe axa 4 de finanţare a POR, municipiului Vaslui i-a fost alocată o sumă de aproximativ 132 milioane lei, ceea ce înseamnă aproape 28 milioane euro. finanţările pe această axă se fac în patru direcţii: transport, reconversia unui teren, unde am inclus lucrările de extindere a Parcul Copou, regenerarea fizică, economică şi socială a unităţilor marginalizate, şiaici avem lucrări în zona Rediu şi creşterea  calităţii infrastructurii în vederea asigurării unei educaţii timpurii, iar aici avem prevăzute construirea unei creşe şi a unei grădiniţe. În momentul în care discutăm avem câteva proiecte în următoarea fază: creşa şi grădiniţa au contractele de finanţare semnate, se lucrează la întocmirea proiectelor tehnice, după care va trebui să organizăm licitaţia pentru execuţie. Lucrările de apă şi canal din yona Rediu au întocmit proiectul tehnic, care se află la verificare la ADRNE, după această etapă urmând să organizăm licitaţia şi pentru aceste lucrări. Pentru extinderea Parcului Copou s-a aprobat săptămâna trecută în Consiliul Local asumarea finanţării unor costuri neeligibile, proiectul se află în analiză laADRNE , urmează să fie transmis, pentru verificare, şi la ministerul de resort . Depoul se află în aceeaşi etapă, iar astăzi semnăm contractul  pentru cel mai important proiect din această linie de finanţare. Aici am decalat proiectul tehnic, cu clauza că acest contract se va semna după finanţare. Astfel am câştigat în timp cel puţin două luni.  Am acordat şi voi acorda atenţie transportului, pentru că un serviciu de transport într-o comunitate este un serviciu public. Accentuez acest lucru pentru că asta presupune civilizaţie,  presupune un anumit comportament, modernizare, presupune de fapt un oraş curat. Sunt convins că realizăm cu toţii că, pentru România, problemele de mediu vor fi din ce în ce mai impetuos aşezate, pentru că într-adevăr creează nişte dificultăţi. Ca atare, am prevăzut strategii pentru acest lucru, am prevăzut foarte multe activităţi, astfel încât dezvoltarea comunităţii să fie în prerogativele legislaţiei aprobate şi viitoare cu privire la acest aspect“, a declarat primarul Vasile Pavăl.

“Vin de fiecare dată cu  mare plăcere la Vaslui, mai ales pentru că dumneavoastră şi echipele dumneavoastră aţi transformat acest oraş, în ultimii 10 ani, într-un oraş modern , care a fost apreciat ca atare chiar de Reprezentanţa Comisiei Europene, de către Unitatea pentru România a Comisiei Europene, care în urmă doi ani a făcut o vizită la Vaslui, şi care uu fost încântaţi să vadă ce s-a făcut aici, într-o bună măsură datorită fondurilor europene.  Fonduri europene care ne sunt de ajutor dacă ne cunoaştem problemele, dacă ştim să ne facem priorităţi, dacă ştim să gândim bine proiectele şi după aceea să le implementăm, şi dacă există oameni cu adevărat dedicaţi şi profesionişti, care pot duce la capăt un asemenea proiect. Făceam un calcul , gândindu-mă la proiectul pe care îl semnăm astăzi, că valoarea lui ar fi, în bani vechi, de peste 1.000 de miliarde lei, ceea ce nu e puţin lucru pentru o comunitate”, a declarat Vasile Asandei, directorul ADRNE, precizând că proiectele vor trebui implementate până la finalul anului 2023.   (Text/foto: Mihaela Zărnescu)