Proiect comun World Vision și DGASPC Vaslui, pentru prevenirea abandonului şi a abandonului şcolar

Fundația World Vision România și DGASPC Vaslui au desfășurat o prezentare comună a activităților care fac parte dintr-un amplu proiect, intitulat sugestiv ”Comunitatea locală-implicare și responsabilitate în prevenirea separării copil-familie”. 

Reprezentanți din 42 de comune au participat la seminarul cu tema ”Comunitatea locală – implicare și responsabilitate în prevenirea separării copil-familie”, organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cu sprijinul Fundației World Vision România.
Diana Oțel, reprezentant al DGASPC Vaslui, a punctat anumite aspecte din cadrul legislativ, iar reprezentanții World Vision au prezentat parteneriatul public-privat cu privire la modelul de lucru al structurilor comunitar-consultative. Ei au ținut să remarce faptul că în județul Vaslui au avut activități derulate cu 11 comisii comunitare consultative, fiind organizate mai multe campanii de conștientizare, la care au participat atât copii și părinți, cât și cadre didactice. Au fost identificate 298 de familii vulnerabile, în care copiii sunt cu risc de abandon școlar, sunt neglijați de părinți sau se confruntă cu probleme medicale.                        world vision 03 02 '17 5623 (Copy)

Tema a fost salutată de prefectul Isabel Bogdan, invitat la întâlnire: „Mă bucură faptul că la discuție participă și reprezentanți ai comunității locale, fiind practic soluția cea mai la îndemână pentru a preveni un astfel de fenomen. Monitorizarea acestor situații din comunitate ar trebui să reprezinte o preocupare primordială pentru autoritățile locale, care să preîntâmpine o serie de situații grave, precum cele de violență, abuz sau neglijare, exploatare economică sau sexuală a copilului. Intervenția instituțională nu poate reprezenta unica soluție. Acțiunile autorităților competente trebuie să fie permanent sprijinite și de cadrele didactice, consilierii școlari, medici, preoți, prin valorizarea și punerea în practică a experienței și abilităților acestora în domeniul relațiilor inter-umane, astfel încât să fie observate din timp anumite comportamente ce conduc la apariția fenomenului de separare a copiilor de familii. Împreună putem găsi soluții adecvate pentru dificultățile pe care o familie le poate traversa la un moment dat, astfel încât să prevenim separarea copilului de părinți”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.