Patru motocicliști “zburau” la Crasna cu peste 160 de km/h! Vor sta 90 de zile pe tușă!

În perioada 7 – 13 iunie 2021, polițiștii din structurile de poliție rutieră și de ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice din județul Vaslui, în special pe cele cu un risc rutier ridicat, pentru reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale vehiculelor și încălcarea normelor rutiere.

De asemenea, acțiunile au vizat reducerea riscului rutier și impunerea unui climat de siguranță și disciplină în rândul tuturor participanților la trafic, prin sancționarea conducătorilor auto, a bicicliștilor, pietonilor și căruțașilor care nu respectă normele rutiere, dar și depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Cu ocazia derulării acțiunilor, s-a constatat și săvârșirea a 10 infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”(5), ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”(3) și ”punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”(2).

În cadrul activităților derulate, la care au participat 140 de polițiști, au fost verificate aproximativ 1200 de vehicule și 1500 de persoane. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 883 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 600.000 de lei, pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

De asemenea, au fost reținute 90 de permise de conducere și au fost retrase 26 de certificate de înmatriculare.

Principalele cauze care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele:depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (45), depășirea neregulamentară (20), neacordare de prioritate – vehicule (6), conducerea sub influența alcoolului (5), neacordare de prioritate – pietoni (3) și alte abateri (11).

Principalele cauze care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost:constatarea de defecțiuni la sistemul de iluminare, constatarea de defecțiuni tehnice, lipsă ITP,folosirea de anvelope uzate peste limita admisă și folosirea de anvelope de alte dimensiuni.

În cadrul acţiunilor derulate pentru depistarea conducătorilor de vehicule/autovehicule care încalcă regimul legal de viteză, în data de 12 iunie 2021, intervalul orar  11.00 – 12.00, pe drumul național DN 24, la Km 106, în localitatea Albești, județul Vaslui, pe un sector de drum unde limita de viteză este de 90 km/h, au fost depistați și înregistraţi cu aparatul radar 4 motociclişti din Iaşi, județul Iași, care se deplasau cu viteze cuprinse între 153 şi 175 km/h, pe direcția Vaslui – Crasna.    

Cei patru bărbați, cu vârste cuprinse între 35 şi 38 de ani, au fost sancționați contavențional cu amenzi în cuantum toatal de 6.960 lei. Complementar, celor patru motocicliști le-a fost suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 90 de zile.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, a celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

Totodată, polițiștii le recomandă pietonilor să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada.

De asemenea, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să aibă bicicleta echipată corespunzător.