Turneu Internațional de Ultimate Frisbee la Negrești

În perioada 19-20 martie, la Negrești, s-a desfășurat prima ediție a Turneului Internațional de Ultimate Frisbee „NUT ”, competiție organizată de Liceul „Nicolae Iorga” Negrești, UAT Negrești și Centrul de Tineret din localitate. A fost un turneu cu 6 echipe, două din Republica Moldova, una din București și trei din Negrești, în prima zi desfășurîndu-se faza calificărilor (15 meciuri), iar în ziua a doua meciurile pentru locurile 5-6, semifinale și finale. Câștigătoarea turneului a fost echipa „Flying Mamaligas – 1” Chișinău, care a disputat finala în compania echipei „The Breakers” Negrești. Poziția a treia a fost ocupată de echipa „Bucharest Revolution” care a surclasat în finala mică echipa „Flying Mamaligas – 2” din Chișinău.
Clubul de Ultimate Frisbee din Negrești este cel mai numeros din țară, cu peste 100 de jucători de nivel avansat, mediu și începători. La nivel național, acest sport se mai practică la Cluj, Timișoara, Arad și Sibiu. Negreștenii sunt pionieri în zona Moldovei și au reușit să constituie prima echipă de Ultimate Frisbee feminin din țară.
În luna mai (28-29) negreștenii vor participa la ediția a doua a Turneului Internațional BUFF care se va desfășura la București, iar în plan local este preconizată o campanie de promovare a Ultimate Frisbee mai întâi în liceele din județul Vaslui, apoi în cele din județele învecinate, cu scopul de a organiza la Negrești un turneu cu echipele din zonă, în luna august.

„Povestea frisbee-ului la Negrești a început în 2011, când voluntarul american Anthony DeJoseph (voluntar Peace Corps) ne-a făcut cunoștință cu discul magic. În scurt timp,toți cei din grupul restrâns de atunci am descoperit că este un joc de echipă extrem de interesant, care solicită disciplină și aptitudini atât fizice cât și strategice, la fel de mult ca orice sport complex (și mai cunoscut) de echipă. Din perspectiva prezentului, considerăm că este chiar mai complex și mai antrenant decât fotbalul, handbalul sau baschetul.
După ce Anthony și-a încheiat stagiul de voluntar în România, am continuat să jucăm frisbee și l-am introdus ca activitate extrașcolară în cadrul liceului, începând încă din 2013 să pregătim grupe de începători, de la zero. Vara anului 2014 a fost pentru noi specială – am reușit să organizăm un mini-campionat local, cu 8 echipe. A fost un campionat disputat, cu multă pasiune și cu tensiuni, dar până la urmă totul s-a desfășurat în limitele fair-play-ului, iar pasiunea ne-a arătat că este un sport acare atrage. Cererea comunității a crescut progresiv, concomitent cu numărul de jucători, în prezent ne apropiem de cifra de 100 de tineri interesați, dintre care mai mult de jumătate au atins un nivel mediu, iar cel puțin o echipă sau două sperăm că se apropie de nivelul competițional – deși, pe măsură ce ne informăm în legătură cu comunitățile de frisbee din exterior, aflăm că mai avem multe de pus la punct. În grupul nostru sunt atât elevi de liceu cât și absolvenți sau studenți, deci neavând jucători între 25-35 este clar că punctul nostru slab este tocmai experiența.
Ce urmărim în perioada următoare? Să organizăm campionate, să promovăm frisbee-ul în comunitatea noastră, în cadrul liceelor din județ mai întâi și apoi în județele și comunitățile care vor fi interesate din Moldova, să intrăm în comunicare și comuniune cu celelalte comunități de frisbee din țară și in măsura în care vom face față, să participăm la competiții și la întâlniri amicale”, spune prof. Florin Onica, coordonatorul echipelor de frisbee din Negrești

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.