Oficialităţile vasluiene au sărbătorit Anul Nou pe rit vechi alături de localnicii din satul Slobozia

Noaptea trecută, creştinii de rit vechi din judeţ au sărbătorit  Anul nou. Oficialităţile locale şi judeţene au ţinut să împărtăşească bucuria acestui moment alături de una dintre cele mai mari comunităţi de acest fel. Este vorba de locuitorii satul Slobozia, din comuna Gârceni, unde se regăsesc peste 500 de ortodocşi de rit vechi.

Conform calendarului iulian, pe 14 ianuarie se sărbătoreşte prima zi din an pentru ortodocşii de rit vechi, în judeţul Vaslui fiind vorba de comunităţi întregi aflate în satele Dumasca, comuna Tăcuta, Slobozia, comuna Gârceni, Hălăreşti, comuna Iana, Doagele şi Vladia, din comuna Dragomireşti.

Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean, precum şi vicepreşedinţii Ciprian Trifan şi Vasile Mariciuc, deputatul Irinel Stativă, Dan Bordeianu – preşedintele filialei judetene Vaslui a PRO România, directorii unor instituţii, consilieri locali şi judeţeni, dar şi primarii din Lipovăţ, Ivăneşti, Puşcaşi,  au răspuns invitaţiei primarului Sorin Scutelnicu, de a fi prezenţi în această zi în mijlocul locuitorilor din satul Slobozia.

Invitaţii au fost întâmpinaţi de cetele de urători, mascaţi şi vălăret, care au organizat un spectacol de datini si obiceiuri populare. Nu a lipsit fanfara şi muzica lăutărească, interpretată de localnici. Şi fiecare a fost răsplătit, atât de primarul localităţii, cât şi depreşedintele Consiliului Judeţean.

“ Există o tradiţie, încă dinainte de ’89, ca de Anul Nou pe stil vechi, să serbăm Revelionul împreună cu oamenii din sat, cu  lucrătorii de la primărie, cu oamenii “de vază” din sat. Ne bucurăm să îi avem şi de astă dată alături de noi pe invitaţii de la Consiliul Judeţean care au astfel ocazia să vadă datinile din această zonă”, ne-a spus Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni.

“Le mulţumesc celor de aici care, an de an, ne invită să petrecem împreună Revelionul. Am militat întotdeauna pentru menţinerea identităţii culturale în toate localităţile, ne bucurăm că putem să le fim alături la trecerea dintre an şi le dorim tuturor ca 2020 să le aducă tuturor multă sănătate, bucurii, prosperitate şi împliniri”, a spus  Dumitru Buzatu.

Aşa cum se cuvine unei petreceri de Anul Nou, organizată de oameni gospodari, de la Gârceni nu au lipsit nici bucatele alese, nici muzica interpretată de lăutarii care au cântat, chiar şi după ce invitaţii au plecat, până spre dimineaţă.