Încă un caz de pestă porcină africană, confirmat la Cârja

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat  apariția unui nou caz de pestă porcină africană la un porc mistreț din Fondul de vânătoare nr. 37 din zona Cârja, unde au mai evoluat alte 7 cazuri pozitive.

Astăzi, 14 ianuarie, la solicitarea Direcţiei Sanitar Sanitar și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)   Vaslui, subprefectul Narcis Emil POIANĂ, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor , care a aprobat un Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane ( PPA) la mistreți pe Fondul de Vânătoare nr. 37 Cârja. Ca urmare, s-a instituit punerea sub supraveghere a zonei afectate şi  restricții privind mișcarea de suine din zonele afectate de boală.

La această dată, în judeţul Vaslui sunt active  2 focare PPA în gospodăria populaţiei şi 7 cazuri la mistreţi; au fost stinse 9 focare, dintre care un focar într-o exploataţie comercială, şi au fost plătite despăgubiri pentru exploataţiile afectate în valoare de 2.182.000 de lei;

La nivel naţional, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 246 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 585 de focare (dintre care 8 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A).

În zona afectată sunt cuprinse Fondurile de vânătoare 37 Cârja (AVS Mistrețul), 35 Fălciu (AJVPS), 36 Murgeni (AJVPS);

Măsurile dispuse la nivelul fondurilor de vânătoare din zona afectată (zonă infectată și zona tampon) constau în organizarea de vânători la pândă pentru întregul efectiv de mistreți aflați în zona afectată. de asemeni,  vânătoarea organizată în zona afectată se realizează cu vânători autorizaţi, personal silvic, personal de vânătoare angajat şi cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat;
Toți porcii sălbatici sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată vor fi examinați de un medic veterinar oficial și să fie supuși unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic;
Recoltarea probelor de la mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiţii de biosecuritate.Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.

“Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverşi vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Vaslui, semnat de directorul executiv al institţiei, dr. Mihai Ponea.

Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane DSVSA Vaslui reamintește măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA):

“Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării antemortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.

Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă:
a) înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului ( inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);
b) după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.

Precizăm că în cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare.

Totodată atragem atenţia cetăţenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugaţi să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.
-achiziţionarea de porcine şi produse din carne provenite de la acestea să nu se facă de la persoane neautorizate şi fără documente sanitar- veterinare;
– intensificarea controalelor în vederea descurajării comerţului ilegal de porcine ( de către samsarii de porci ) şi produse provenite de la acestea;
– efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic în cazul sacrificărilor din gospodării pentru consum propriu;
– verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea şi înregistrarea animalelor;
– interzicerea creşterii extravilane a porcilor (stâne, cantoane, societăţi agricole, alte clădiri dezafectate etc.)”, se mai arată în comunicat.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui şi Instituţia Prefectului, fac un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui, unde este organizat serviciu de permanenţă numărul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.