Măsurile ANSVSA pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

În apropierea sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA) a dispus demararea controalelor specifice acestei perioade şi aplicarea unor măsuri suplimentare, toate cu scopul de a proteja sănătatea publică şi interesele consumatorilor.

O parte dintre aceste acţiuni se vor realiza împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, în trafic, pentru depistarea transportatorilor care nu respectă normele legale privind transportul animalelor sau al produselor alimentare, dar şi în unităţile de alimentaţie publică.

Astfel, începând din data de 8 decembrie 2015 şi până pe data de 4 ianuarie 2016, inspectorii ANSVSA de la nivel central şi teritorial vor forma echipe mixte cu reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie, echipe care vor controla atât mişcarea animalelor, cât şi  trasabilitatea produselor alimentare.

O altă măsură dispusă de conducerea ANSVSA este organizarea unui serviciu de permanenţă, în perioada 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, la nivelul întregii reţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor.Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană, generat de confirmarea acestei boli în Ucraina.

Ţinând cont de faptul că examinarea cărnii provenită de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic va fi extins înaintea Crăciunului şi va fi conceput pentru ca toţi cetăţenii să poată efectua această testare.

Începând cu data de 7 decembrie, DSVSA judeţeane vor informa publicul despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum şi  programul de lucru al acestora.

Punctele in care se poate face examenul pentru Trichinella spp. in judetul Vaslui sunt urmatoarele:

Mun. Vaslui : Circa de Control Alimente din Piata Traian.

Circa de Control Alimente din Piata Centrala

Mun Barlad:   Circa de Control Alimente din Piata 9 Mai

Circa de Control Alimente din Piata Mica

Mun Husi :     Circa de Control Alimente din Piata Victoriei

Orasul Negresti:    Circa de Control Alimente din Piata Centrala

Orasul Murgeni : Circa de Control Alimente din str. doctor Emil Juvara nr. 2  (langa Notariat ).

Programul de lucru va fi :

Luni-Vineri : 07-16,00

Sambata si Duminica: 07-11,00.

Examenul pentru trichinella spp. se va efectua si de catre medicii veterinari de libera practica din localitatile rurale.

ZONE RECOLTARE PROBE PT. EXAMEN  TRICHINA

PILIERI DIAFRAGMATICI două formaţiuni musculare, fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat şi stomac – fiind o prelungire a diafragmei, probă relevantă pentru examenul trichineloscopic.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA Vaslui unde este organizat serviciu de permanenţă este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor  .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.