A plecat Poliţia, să vină Moş Crăciun!

Sirenele Poliţiei sună, şi oamenii care trec pe stradă se uită curioşi în curtea Grădiniţei cu program prelungit nr. 5 Vaslui, de unde se aude iureş. Intrăm şi noi curioşi… Două maşini ale Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Vaslui au semnalele luminoase şi acustice aprinse, un poliţist încearcă să îşi facă loc printre mulţimea de prichindei care au înconjurat maşinile, iar un altul, în care îl recunoaştem pe comisarul Iulian Munteanu, şeful Poliţiei Rutiere, vorbeşte şi gesticulează de zor. Nu e greu să îţi dai seama că nu s-a întâmplat nimic şi că cei mici, care au “invadat” cu strigăte de bucurie cele două maşini, au musafiri. “Este una din acţiunile de prevenire pe care le desfăşurăm în unităţile de învăţământ preşcolar şi gimnazial din Vaslui. Suntem prietenii copiilor, siguranţa lor contează pentru fiecare dintre noi, iar acţiunile de prevenire în rândul celor mici au scopul de informare în vederea prevenirii accidentelor. Cu puţin timp înainte le-am vorbit puţin despre activitatea noastră şi le-am prezentat un filmuleţ, intitulat “Drumul colorat”, care are că obiectiv învăţarea corectă a regulilor de circulaţie printr-un mijloc distractiv de prezentare. Le-am răspuns şi intrebărilor, care nu au fost deloc puţine”, ne spune comisarul Iulian Munteanu.
Suntem curioşi dacă cei mici nu au uitat de Moş Crăciun… Irina Ghiurţu, directoarea unităţii, zâmbeşte şi ne invită într-o sală de clasă. Aici se fac repetiţii de zor… Pe o melodie veselă, de iarnă, cei mici dansează cu ochii la cele două educatoare: Liliana Iacob şi Despina Ciurescu. “Doamnele” numără, iar prichindeii se străduiesc să ţină ritmul. Nu reuşesc pe deplin, dar stângăciile lor sunt atât de simpatice, încât nu e greu să te faci că nu le-ai observat. Fireşte, toţi ştiu cum arată Moş Crăciun: bătrân, cu barbă mare şi albă, cu un costum roşu şi cu un sac maaaare de jucării, pentru toţi copiii. Aflăm şi că Moşul are burtă mare pentru că “mănâncă tot, tot din farfurie”, dar şi că este aşteptat cu nerăbdare. Şi fiecare dintre copii, toţi cu vârste între trei şi patru ani, are câte o dorinţă. Fetele îşi doresc păpuşi. Diferă doar mărimea, culoarea şi numele: Maria vrea brunetă, Roxana vrea una blondă. Baieţii, invariabil, vor maşini, autobuze, tractoare şi trenuleţe, de mărimi şi culori diferite. Primim şi o lecţie de ecologie, de la unul din băieţi: “Eu vreau o maşină de gunoi, cu o chestie din aia pătrată, mare, în care să încapă toate ambalajele pe care le aruncă oamenii mari pe stradă!”.
“În prezent, la Grădiniţă cu PP nr.5 Vaslui avem opt grupe. Fiecare dintre ele pregăteşte un program artistic, tematic, pentru că săptămâna viitoare, când vor avea loc serbările dedicate Sărbătorilor de iarnă. Programul este adaptat vârstei copiilor, astfel încât acestia să poată asimila informaţiile care li se oferă. Fireşte, fiecare copil îl aşteaptă pe Moş Crăciun. Şi cum toţi sunt cuminţi, cu siguranţă, acesta nu îi va ocoli”, ne spune Irina Ghiurţu, directoarea Grădiniţei nr. 5 Vaslui.
(Mihai Rodan)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.