O carte pe zi: ” Ziua în care a nins”, de Ezra Jack Keats

 ”A luat zăpadă în palme- și încă o data, și încă o data.  A strâns-o până a făcut un bulgăr rotund și tare, pe care l-a pus în buzunar pentru a doua zi.  Apoi s-a întors acasă la căldură.

Înainte să meargă la culcare, a căutat în buzunar. Buzunarul era gol. Bulgărul de zăpadă dispăruse.”

Ziua care a nins”, de Ezra Jack în Keats este o carte minunată despre prima ninsoare și bucuria copiilor la frumusețea primei ninsori.

Peter, personajul principal al cărții, este un băieţel care se trezeşte într-o dimineaţă şi descoperă că a nins afară. Încântat, îşi pune hăinuţa roşie şi iese afară să se bucure de zăpadă. Face urme pe zăpada proaspăt aşezată, construieşte un om de zăpadă, dă cu băţul într-un copac şi îi pică zăpadă în cap, se caţără pe un troian de zăpadă, face un bulgăre pe care îl ascunde în buzunar, face un înger de zăpadă şi ajunge acasă cu şosetele ude, povestindu-i mamei, cu încântare, toate peripeţiile avute.

Ezra Jack Keats a primit medalia Caldecott pentru cartea asta, cea mai importantă distincţie acordată cărţilor ilustrate. De-a lungul anilor, a devenit o poveste aşa de cunoscută, în anul 2017, poşta din SUA a emis o serie filatelică dedicată lui Peter şi aventurilor sale. Cartea a fost atât de apreciată nu doar pentru povestea minunată dintre paginile sale, cât şi pentru faptul că personajul principal este afro-american, în condiţiile în care copiii afro-americani nu prea erau reprezentaţi în cărţile pentru copii de la acel moment (1962).

Ziua în care a nins este recomandată copiilor între 2 şi 5 ani, are un format de 28×25 cm şi copertă cartonată. Ilustraţiile sunt similare cu cea de pe copertă.

•        Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene